Brexit - Liberálisok: mindkét fél hosszú távú érdekeit figyelembe kell venni

Belföld, 2017.03.29

A Magyar Liberális Párt véleménye szerint a Brexitről szóló tárgyalásokon Nagy-Britannia és az Európai Unió hosszú távú érdekeit is figyelembe kell venni.

A párt külügyi szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy Theresa May brit miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával hivatalosan is elindította a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

Szent-Iványi István azt mondta, hiba lenne, ha a tárgyalások alatt eluralkodna az a szemlélet, hogy bosszút kell állni Nagy-Britannián a kilépés miatt. Az Egyesült Királyság az EU fontos kereskedelmi partnere és valószínűleg a legnagyobb katonai "ütőerővel" rendelkezik az európai színtéren - hívta fel a figyelmet.

A magyar érdekekre áttérve a minimális célkitűzések közé sorolta, hogy a Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyar állampolgárok eddig megszerzett jogai ne csorbuljanak. A maximális célkitűzés pedig az lenne, ha az eddig élvezett szabadságjogok nem csak a már kint lévőket illetnék meg, hanem továbbra is valamennyi magyar és uniós állampolgárt - tette hozzá.

A politikus arra is kitért, hogy Nagy-Britannia az unió második legnagyobb nettó befizető országa, ezért a kilépésük után lényegesen kisebb lesz az elosztható összeg. Jó lenne, ha legalább a 2013-2020-as ciklus végéig nem csökkennének a brit befizetések, ahogy az is, ha az Egyesült Királyság a későbbiekben Norvégiához és Svájchoz hasonlóan, valamilyen mértékben továbbra is hozzájárulna az uniós befizetésekhez - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!