CPAC - A woke ideológia, az illegális bevándorlás és az antiszemitizmus elleni küzdelmet emelte ki a konferencia több felszólalója

Belföld, 2024.04.25

A woke ideológia, az antiszemitizmus és az illegális bevándorlás elleni küzdelem mellett szállt síkra a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Magyarország) budapesti rendezvényének több felszólalója csütörtökön.

Tom van Grieken, a belga Vlaams Belang (Flamand Érdek) elnöke beszédében méltatta a Magyarországon uralkodó szólásszabadságot és éles szavakkal bírálta a Belgiumban rendezett Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) megkísérelt ellehetetlenítésének ügyét.

Azt mondta, most már az egész világ láthatja, miféle harcot vív nap mint nap a Vlaams Belang is, ám kiemelte, biztos abban, hogy pártja sikeres lesz a június 9-i belgiumi választásokon.

Tom van Grieken méltatta Magyarország határozott fellépését az illegális bevándorlás ellen, továbbá bírálta a belga kormányt, amiért visszahozta a menekülttáborokból az Iszlám Állam terrorszervezet már korábban kitoloncolt harcosait.

Közölte, a menekülteket segíteni kell, ám a saját országukban, valamint sürgette az Európai Unió belső határai közötti ellenőrzést, illetve az illegális bevándorlók hazatoloncolását.

A belga politikus kijelentette: Magyarország ma a konzervatív ellenállás központja.

Amiháj Sikli izraeli diaszpóraügyi miniszter Bryan Leibbel, az Alapjogokért Központ vezető kutatójával folytatott panelbeszélgetésén méltatta a hazája és Magyarország közötti virágzó kapcsolatok és hangsúlyozta: a magyar kormány Izrael egyik legnagyobb támogatójának számít.

Kiemelte, hogy Budapest ma "Európa egyik legbiztonságosabb fővárosa a zsidók számára", és méltatta Magyarországnak az antiszemitizmussal kapcsolatos "zéró tolerancia" politikáját.

Az izraeli miniszter emellett aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok vezető egyetemein történő, az izraeli háborúval kapcsolatos tüntetések ügyében, Emlékeztetett: több amerikai zsidó diákot is megtámadtak a palesztinok mellett tüntetők.

Hangsúlyozta: a világban ma a woke mozgalom és a Muzulmán Testvériség jelenti a legnagyobb veszélyt a zsidó-keresztény civilizációra, mindkét irányzat ugyanis a szólásszabadság ellensége és elmossa a határokat jó és rossz között.

Amiháj Sikli azt mondta, sok diák azért csatlakozik a palesztinok melletti tüntetésekhez, mert nem ismeri a cionizmus, a zsidóság, sem pedig a palesztin mozgalmak történetét, a woke közösség pedig a valahová tartozás érzését kínálja számukra.

Figyelmeztetett arra is, hogy a woke ellensége a család intézményének, továbbá fenyegetést jelent a nemzetállamokra és a sokszínűségre is.

"Mi azonban fontosnak tartjuk a sokféleséget, Magyarország legyen magyar, Lengyelország legyen lengyel, Spanyolország legyen spanyol! Nem akarunk világpolgárok lenni!" - jelentette ki.

Kijelentette azt is, hogy Izrael békét akar az egész Közel-Keleten, és mindent meg fog tenni ennek érdekében, valamint reményét fejezte ki, hogy rendeződnek a kapcsolatok Izrael és Szaúd-Arábia között is. Iránra kitérve a miniszter leszögezte: a teheráni rezsim "mindenhova pusztítást hoz, ahova beteszi a lábát és mindenhol totális ellenőrzésre törekszik".

Bírálta emellett Katart is, "a dzsihadista propaganda" terjesztőjének nevezve a Perzsa (Arab)-öböl menti államot, kiemelve, hogy ezért Doha nem közvetíthet a gázai háborúban.

Marek Kuchcinski, a lengyel PiS parlamenti képviselője, a Szejm korábbi elnöke kiemelte, a konferencia "olyan szabad és egyenlő országokat fog össze, akik szabadon és egyenlően akarnak együtt élni egymás mellett".

Mint mondta, Közép-Európát az utóbbi években számos válság sújtotta, köztük a koronavírus-járvány, az ukrajnai háború, az energiaválság és az infláció, ám e nehézégekkel a régió országai sikeresen vették fel a harcot, a jelenlegi kihívásoknak pedig az értékválságot, valamint a demokrácia és a jogállam válságát nevezte.

"A központosított Európa megteremtését célzó törekvés az államok és nemzetek hatáskörei korlátozásának mindennapos gyakorlatát eredményezi, korlátozza szabadságunkat" - közölte.

Az e jelenség elleni leghatékonyabb védekezésnek a nyílt párbeszédet és az együttműködést nevezte. Azt mondta, együttműködésre, ám nem egymástól függésre van szükség, ez utóbbi ugyanis globalizációhoz vezet.

Az együttműködésre példaként a visegrádi államok (V4) korábbi években történt összefogását említette, ami szerinte a résztvevő országok hatékony érdekvédelmét eredményezte az Európai Unióban, valamint kiemelte a V4 hatékony fellépését az illegális bevándorlás ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!