DK: elfogadhatatlan és jogszerűtlen a kormány terve a napelemek szabályozására

Belföld, 2023.09.08

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint elfogadhatatlan, jogszerűtlen, erkölcstelen és a közérdekkel ellentétes, ahogy a kormány a napelemek engedélyeztetési-működési feltételeit szabályozta és szabályozni kívánja.

A Demokratikus Koalíció árnyékkormányinfó sajtótájékoztatója Molnár Csaba, a DK árnyék-kancelláriaminisztere pénteki online is követhető sajtótájékoztatón azt mondta: a napelemek éves szaldójának tervezett eltörlése miatt "akár százszorosára is nőhet" az érintett családok rezsiköltsége, és a sokmilliós családi beruházások soha nem fognak ezek után megtérülni. Ezeket a családokat átverték, közvetlen anyagi kárt okoznának nekik - jelentette ki, hozzátéve: a szaktárca nyilatkozatai alapján nem várható, hogy a kormány érdemben módosítson a kivezetésre vonatkozó javaslatán.

Az ellenzéki politikus "aljas, cinikus hazugságnak" minősítette, hogy a változtatás - ahogy a kormány állítja - uniós jogharmonizációs kötelezettség.

A DK követeli, hogy a napelemes rendszerekre ne vessenek ki új adókat, a rendszerhasználati díjakat a valós költségek szintjére csökkentsék, és töröljék el a napelemek termékdíját, a most 27 százalékos áfát csökkentsék nullára. Molnár Csaba szorgalmazta egy átfogó lakásfelújítási program indítását, amelynek része a napelemek telepítése, és sürgette a kisteljesítményű - teraszokra, erkélyekre szerelhető - rendszerek engedélyezését is.

Az ellenzéki párt EP-képviselője elfogadhatatlannak nevezte az új "vendégmunkástörvényt" is, mondván, abból a foglalkoztatók szűk köre és "a fideszes közvetítőcégek" profitálnak csak.

Szóvá tette, hogy lassan nem telik el úgy hét, hogy a kormány intézkedése nyomán ne érkezne több tízezer - zömében távol-keleti - vendégmunkás, akik tipikusan az akkumulátorgyárakban kezdenek dolgozni.

A magyar gazdaságot a magyar munkaerőre kell alapozni és európai bérekre van szükség, hogy a magyar munkavállalóknak megérje itthon dolgozni. A DK szerint csak olyan beruházásokat szabad támogatni állami és uniós forrásból, amelyek 90 százalékban magyar vagy uniós munkavállalót foglalkoztatnak és megfelelő bérszínvonalat garantálnak - közölte.

Molnár Csaba elmondta: Dobrev Klára árnyékminiszterelnök döntése alapján kettéválasztják a környezetvédelmi és innovációs területet az árnyékkormányban. A környezetvédelmi és klímaváltozással összefüggő ügyeket Kocsis-Cake Olivio képviseli, Oláh Lajos az innovációért és a mesterséges intelligenciával összefüggő kérdésekért felel majd. A Kordás László halála miatt megürült bér- és munkaügyi miniszteri posztot Varga Ferenc országgyűlési képviselő tölti be.

Molnár Csaba kérdésre elmondta, az önkormányzati választáson összefogásban szeretnének indulni, míg az EP-választáson önállóan méretik meg magukat. Arról nincs döntés, hogy indít-e főpolgármester-jelöltet a párt, és arról sem, támogatják-e Karácsony Gergely újraindulását a főpolgármesteri tisztségért - közölte.

A DK alapvetően elégedett a fővárosi koalíció munkájával, amelynek a párt adja a fő erejét. Elképesztő ellenszélben és iszonytató kormányzati megszorítások között kell helyt állni - értékelt az ellenzéki politikus.
(MTI)

Címkék

Demokratikus Koalíció Kálmán Olga

Galériánk

A Demokratikus Koalíció árnyékkormányinfó sajtótájékoztatója A Demokratikus Koalíció árnyékkormányinfó sajtótájékoztatója A Demokratikus Koalíció árnyékkormányinfó sajtótájékoztatója
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!