Dobrev Klára: a magyarok Európához akarnak tartozni!

Belföld, 2023.04.21

Ma Magyarországon az emberek nagy többsége még mindig egyetért abban, hogy Európához akar tartozni - jelentette ki Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyék-miniszterelnöke a párt nyíregyházi nagyrendezvényén pénteken.

Dobrev Klára a DK pécsi országos nagyrendezvényén Az ellenzéki politikus a Bujtosi városligetben felállított sátorban arról beszélt, Szent István uralkodása óta az a magyarok vágya, "éntudata" és önképe, hogy európainak tekinthessék magukat, Európa legyen az otthonuk. Ezt a vágyukat erősítették meg a végül nagy többséggel az európai uniós és a NATO-csatlakozásról szóló népszavazásokon - tette hozzá.

Beszédében kifejtette, a magyarok három dologban egyetértenek, egyrészt a boldogulásukat "ne a pártközponthoz való dörgölőzés" határozza meg, azaz ne "pártkatonák" döntsenek az emberek helyett, szeretnék maguk megszervezni az életüket, vagyis hallgassák meg véleményüket az egészségügyről, az utak fejlesztéséről, vagy az oktatásról, valamint Európát tekintik otthonuknak. "Ezért az európai Magyarország többségét akarjuk megteremteni, ez lesz a mi feladatunk a következő időszakban" - hangsúlyozta Dobrev Klára.

Az ellenzéki párt politikusa azt mondta, Magyarország az elmúlt tizenkét évben elvesztette azt a gazdasági fölényét és reputációját Kelet-Közép-Európában, amely korábban jellemezte az országot.

"Nem, Magyarország nem egyenlő Orbánnal, mert mi mások vagyunk" - mondta a DK-a politikus.

Véleménye szerint nem a magyar nép változott meg, csak egy olyan kormánya van, amely miatt szégyenkezniük kell, mert elvette azt a büszkeséget, ami korábban megvolt a magyar emberekben. Szavai szerint elveszett a "hétköznapok büszkesége" is, mert az országban Európa legnagyobb inflációját mérik, folyamatosan nőnek az élelmiszerárak és a hitelek kamatai, romlik az egészségügy állapota, és egyre kevesebb a tanár az iskolákban.

A DK-s politikus hangsúlyozta, Orbán Viktor kormányzásának kezdetén annyi európai uniós forrás érkezett az országba, mint soha azelőtt, "mindenki léphetett volna egyet előre", de ezt a pénzt például kastélyokra és stadionokra fordították, holott ebből a pénzből juthatott volna egészségügyi ellátásra, a tanárok fizetésemelésére, energiahatékonysági fejlesztésekre, vagy akár a gázfüggés csökkentésére is.

Úgy fogalmazott: "Nem szankció, nem háború, hanem az Orbán-rendszer árát fizetjük meg minden egyes alkalommal, amikor bemegyünk a boltba vásárolni, amikor kifizetjük a számláinkat, vagy amikor kamatot kell fizetnünk a hiteleinkre, {...) a forint gyengítésének árát és a ostoba gazdaságpolitikájuk árát fizetjük meg."

Az embereknek meg kell érteniük - folytatta -, hogy a kormány gondolkodása, filozófiája és hatalma egy teljesen idejét múlt, és nemzet érdekeivel teljesen ellentétes szellemiségen nyugszik, mert "az van a fejükben, hogy olcsó és kiszolgáltatott munkaerőre építik a magyar gazdaságot".

Az ország sikeressége az emberek sikerességében rejlik - hangoztatta az ellenzéki politikus, hozzátéve, ez az egyetlen módja az ország megváltoztatásának. Pártja, illetve az úgynevezett árnyékkormány programjáról szólva kifejtette, arra készülnek, hogy az Orbán-rendszer lebontása után "gyakorlatilag a nulláról" építsenek fel egy új államot, a "hagymázas mondatok" helyett valóban az emberek szolgálata legyen a kormányzás.

Dobrev Klára azt mondta, az Orbán-rendszer addig marad fenn, amíg tömegek hiszik el, hogy megváltoztathatatlan, az ő feladatuk pedig az, hogy elvigyék a legkisebb faluba is azt a reményt, ami az elégedetlen szavazókat "az ellenállás tömegévé" változtatja át.

Az eseményen beszédet mondott Vadai Ágnes, az árnyékkormány honvédelmi minisztere, a DK országgyűlési képviselője is.
(MTI)

Címkék

Dobrev Klára DK Demokratikus Koalíció
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!