Dobrev Klára: erős, szolgáltató jogállamot építünk

Belföld, 2023.12.07

Erős, szolgáltató jogállamot építünk, ez a programunk - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője a párt csütörtöki, jogállamisággal és igazságüggyel foglalkozó programbemutató rendezvényén.

Bemutatta árnyékkormánya tagjait Dobrev Klára Az online is közvetített eseményen Dobrev Klára úgy fogalmazott: azért van szükség jogállamiságra, hogy az erős állam ne a hatalmaskodók, hanem tízmillió magyar állampolgár erős állama legyen.

Dobrev Klára a jogállam lényegének nevezte, hogy a törvényeknek, a jognak mindenki alá van rendelve, a szabályok mindenkire vonatkoznak, teljes a törvény előtti egyenlőség, a jog uralma pedig mindenki és minden intézmény felett biztosított. A jogállam kicsit olyan, mint az oxigén, amíg van, addig egyszerűen csak lélegzünk, de amikor veszik el a levegőt, akkor elkezd fájdalmasan hiányozni - írta le egy hasonlattal gondolatait. Az ellenzéki politikus kijelentette, a magyarok ma a jogállamért, azaz a szabadságukért küzdenek.

A jogállam azt is jelenti, hogy a mindenkire érvényes, közösen meghozott szabályokat tényleg közösen hozzák meg, mert nincs olyan ország, ahol jó törvényeket lehetne hozni, anélkül, hogy meghallgatnák az érintetteket - közölte. Hangsúlyozta, hogy lassabb törvényhozásra van szükség, időt kell hagyni, az embereknek, a civil szervezeteknek és a szakértőknek arra, hogy elmondhassák a véleményüket.



Az alkotmány a jogszabályok, a törvények anyja, a jogállamiság alapja - jelentette ki. Hozzátette, hogy ma Magyarországnak nincsen alkotmánya, van egy "alaptörvényszerűség, (...) az a gránitszilárdságú csipke". Az alkotmány a legalapvetőbb közös szabály, amiben az emberek túlnyomó többsége egyetért - emelte ki. Az alkotmány nem lehet a kormány, a kormányzópárt alkotmánya, mert mindannyiunk alkotmánya kell, hogy legyen - érvelt Dobrev Klára.

Arról is beszélt, hogy egy erős állam túlkapásaival szemben meg kell védeni az embereket, ezért a kormánynak és a végrehajtó hatalomnak elszámoltathatónak kell lennie. Az ellenzéki politikus hatalomra kerülése esetén olyan szabályokat ígért, amelyek megnehezítik, hogy a kormány adatokat titkoljon el, törvénytelenségeket ússzon meg és olyan törvényeket hozzon, amivel az emberek túlnyomó többsége nem ért egyet.

Újabb témára áttérve azt mondta, hogy Magyarországot "megöli, fojtogatja az a korrupció, ami mindent áthatott". Ha nem öljük meg a korrupciót ebben az országban, akkor a korrupció meg fogja ölni ezt az országot - jelentette ki az EP-képviselő.

Nagyon megcsappant az emberek bizalma az igazságszolgáltatás iránt, legyen az rendőrség, ügyészség vagy éppen bíróság, ezért a DK azt javasolja, hogy bizonyos ügyekben az igazságszolgáltatás jogát adják vissza az embereknek - közölte. Hozzátette, hogy az igazságszolgáltatás mellett az ügyészséget és a rendőrséget is meg kell erősíteni.

Az árnyékkormányfő hangsúlyozta, hogy az állam fontos feladata a gyengébbek védelme, ezért ott kell állnia azoknak az oldalán, akiknek kisebb az érdekérvényesítő képessége.

Ami a végrehajtás területén zajlik, az "egész egyszerűen felháborító", emberek lettek milliárdosok, úgy, hogy emberek tízezreit tették tönkre - fogalmazott. A végrehajtásnak állami feladatnak kell lennie, hogy senki ne gazdagodhasson meg ebben az országban mások nyomorán - ismertette véleményét.

A civilek és a politikusok nem versenytársai, hanem együttműködő partnerei egymásnak, emiatt lehetőséget kell adni arra, hogy a civil szervezetek ellenőrizzék, kontrollálják a kormány munkáját - szögezte le Dobrev Klára.

"Haza csak ott van, hol jog is van, S a népnek nincs joga" - idézte zárásként Petőfit, hozzátéve: azért dolgoznak, hogy a magyar népnek újra joga legyen a hatalmasok felett.
(MTI)

Címkék

Demokratikus Koalíció DK Dobrev Klára
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!