„Egészen máshogy képzelem el a politizálást Szegeden, mint, ahogy most zajlik – interjú Tímár Tamással

Belföld, 2024.05.25

Tímár Tamás ügyvéd, már a tavalyi év végén bejelentette: elindul polgármesterjelöltként a 2024-es önkormányzati választásokon, Szegeden. Hogy miért vállalta, hogy elindul a polgármesteri székért, milyen céljai vannak és, hogy véleménye szerint mi az, amin mindenképp változtatni kellene Szegeden, arról vele beszélgettünk. Interjú Tímár Tamással.

Dr. Tímár Tamás
WR.: Kérem, azok kedvéért, akik nem ismerik, mutatkozzon be.

T. T.: Azoknak, akiknek ismeretlen lennék, annyit szeretnék magamról elmondani, hogy tősgyökeres szegedi vagyok, itt születtem és azóta is itt élek. Iskoláimat itt végeztem. A József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karon szereztem jogász képesítést 2000-ben. A jogi szakvizsga letételét követően, vagyis gyakorlatilag 20 éve egyéni ügyvédként dolgozom a városban. 48 éves vagyok és két gyönyörű gyermek édesapja is egyben.

WR.: Miért döntött úgy, hogy elindul az önkormányzati választásokon polgármesterjelöltként Szegeden?

T. T.: Egyrészt a döntésem, hogy elindulok polgármesterjelöltként az önkormányzati választásokon, azon alapult, hogy nem tartom valós és megfelelő választásnak sem a Botka László nevével fémjelzett oldalt, sem pedig a FIDESZ-t. Véleményem szerint a felszínen szapulják egymást, míg a színfalak mögött már „lepacsiztak” és, ha kicsit közelebbről nézzük, akkor szerintem láthatjuk, hogy ugyanaz a céljuk. Én egészen máshogy képzelem el a politizálást Szegeden. Másrészt a politikai szerepvállalásom nem most kezdődött, nem új keletű, a polgármesterjelöltségem vállalása pedig egy felkérésen alapult. Azt lehet mondani, hogy 2018 őszén, amikor a Mi Hazánk Mozgalom Szegedi Szervezete megalakult, alapító tagja voltam és tulajdonképpen a hat éve tartó munka eredménye hozta azt úgy, hogy Toroczkai László elnök úr felkért, hogy polgármesterjelölt legyek Szegeden. A felkérést én örömmel vettem, amit már elnök úr személyes jelenlétével tavaly év végén be is jelentettük a szegedieknek.

WR.: Mit változtatna Szeged működésén?

T. T.: A célunk változatlan: Szegedet még jobbá, még emberközpontúbbá tenni, valamint a város rendelkezésére álló javakat még inkább az emberek életminőségét javítandó beruházásokra fordítani. Ha és amennyiben ez lehetőségként megadatik számomra, mindenképpen prioritásként tekintenék majd a zöld felületek olyan szintű megnövelésére, amelyek, az immár sajnos minden évben egyre inkább melegebb nyarak kánikuláit enyhíteni tudnák. Meg kell jegyeznem, hogy a Mi Hazánk Mozgalom egyébként „zöld párt”-ként, az egyik legfontosabb feladatának tekinti azt, hogy a környezetét megóvja. Az előbb említett zöld felületek megnövelése az, ami elgondolásunk szerintő nemcsak a vízszintes, hanem a függőleges viszonylatban is szükséges lenne. Ez tehát olyan növény kultúrák létrehozását jelenti, amelyek az előbb említett funkción túl, esztétikai funkciót is betölthetnének, illetőleg adott esetben gyümölcsök és növények helyben történő termesztését is jelenthetnék egyben.

Emellett szeretnénk a Tisza-partot fejleszteni, ami a folyó infrastruktúrájának a megújítását jelenti, továbbá turisztikai és energetikai fejlesztéseket is célul tűztünk ki. Össze kell hangolni véleményünk szerint a kerékpáros- és a vízi turizmust is. Hosszabb távú célként pedig szeretnénk javítani nemcsak Szeged, hanem akár a térség más településein is, az egészséges ivóvízkészlet megőrzését. Fontos számunkra a szegedi parkoló zónák felülvizsgálata és az útminőség javítása is. A parkoló zónákkal kapcsolatos álláspontunkat már többször kifejtettük és továbbra is úgy gondoljuk, hogy ez csak egy a szegedi lakosokat sarcoló intézménnyé nőtte ki magát, azon területeken pedig különösképpen, amelyeket a tavalyi évben nyilvánítottak parkoló zónáknak és, ahol addig ingyenesen lehetett
parkolni. Tény ugyanis az sajnos, hogy Szeged belvárosában országos szinten is a legdrágább a parkolás vagy legalábbis a legdrágábbak közé tartozik.  

Tudom, hogy sokan úgy gondolják, hogy elcsépelt gondolat a harmadik Tisza híd megvalósításával kapcsolatos célkitűzés és én csodálkozom is azon, hogy a jelenlegi kampányban ezt senki nem emlegeti. Azonban én, úgy gondolom, hogy figyelembe véve az immár hétvégén is folyamatosan fennálló forgalmi dugókat a belvárosban és városszerte, egész egyszerűen elengedhetetlenné válik az, hogy a harmadik hidat ne építsük meg. Kétségkívül ez is egy nagyon fontos célkitűzés és elérhető, ha mindannyian szeretnénk és teszünk érte.

Ezen túl szeretnénk a fiatalokat, nagycsaládosokat segíteni bérlakás programmal, hogy az életkezdésük könnyebb legyen, de nem feledkezünk el a szépkorúakról, a nyugdíjasokról sem. Velük kapcsolatban szerintünk kialakítható lenne egy olyan támogató szolgálat, egy segítő környezet, amelyen keresztül ingyenesen kaphatnának segítséget a mindennapi boldoguláshoz, akár egészségügyi szakszolgálatokkal együttműködve.

És a bűnmegelőzésről, a bűnüldözésről is másképp gondolkodunk. A térfigyelő kamerák rendszerének bővítését szorgalmazzuk, mert a bűnözés visszaszorítása elengedhetetlen. Mi, nem támogatjuk a tömeges vendégmunkás áradatot, amely vélhetőleg Szegedre hamarosan meg fog érkezni az új beruházásokkal együtt. Mi a helyben élő személyekkel szeretnénk megtölteni azokat a munkahelyeket, amelyek most alakulnak, tehát olyan emberekkel, akik a magyar társadalmi normáknak is megfelelően viselkednek.

WR.: Végezetül mi a véleménye a többi polgármesterjelöltről?

T. T.: Nem nagyon szoktam foglalkozni másokkal, jelen esetben a többi polgármesterjelölttel sem. Én tudom, hogy mit szeretnék elérni, mi az, amit tudok nyújtani és azt viszont magamhoz képest is maximálisan próbálom teljesíteni. Azért is kérem a választók segítségét, mert a Mi Hazánk Mozgalom meghatározott, egyéni ügyek mentén politizál és kíván politizálni, ami azt jelenti, hogy mi adott esetben, ha a saját véleményünkkel megegyező támogató véleménnyel találkozunk, akkor össze tudunk fogni és együtt tudunk szavazni tulajdonképpen bárkivel.
(Webrádió)

Címkék

Dr. Tímár Tamás Polgármester-jelölt Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!