Fokozottan ellenőrzik a munkahelyeket a nagy hőség miatt

Belföld, 2017.08.02

A rendkívüli hőségben különösen fontos a munkavédelmi szabályok betartása. A munkaadók számára ilyenkor előírás, hogy biztosítsák a megfelelő folyadékpótlást, a speciális pihenőidőket, ugyanakkor a munkaszervezést is a rendkívüli munkakörülményeknek megfelelően kell alakítani.

Ebben a melegben nem csak nehéz fizikai munka az aszfaltozás, de kockázatot is jelent a dolgozók egészségére, ha nem tartják be az előírásokat. A munkavédelmi hatóság ezekben a napokban kiemelten ellenőrzi az ilyen helyszíneket. Elsődleges feladta a munkavédelmi hivatalnak, hogy ellenőrizze, a megfelelő folyadékutánpótlást biztosíttatja a munkáltató a munkavállalókkal, és törekednek-e arra, hogy hűtött folyadékot adjanak jelentős mennyiségben, valamint nagyon fontos a pihenőidőnek a betartása is, ami óránként 5-10 perc. Nagyon fontos, hogy a pihenőidőt olyan helyen töltsék el, amely sokkal kellemesebb, mint a kinti hőség.

A megfelelő munkaszervezés pédául azt is jelenti, hogy ha egy mód van rá, a legkeményebb munkálatokat ne a déli órákra tegyék a munkaadók. A munkavédelmi szakember azt javasolja, hogy hogy szellős, laza öltözékben legyenek a szabadban dolgozók, és fokozottan figyeljenek oda egymásra. A teraszokon a pincérek munkája sem sokkal könnyebb, ezért náluk is fontos, a folyadékpótlás és a sűrű pihenő. Azokon a munkahelyeken, ahol a munkáltató nem tartja be az ilyenkor kötelező előírásokat, a munkavédelmi ellenőrök akár fel is függeszthetik a munkavégzést.  

Cikk: SzGy
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!