Görög katolikus ifjúsági centrum és kollégium épült Edelényben

Belföld, 2018.07.13

Görög katolikus ifjúsági centrum és kollégium épült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben, a létesítményt pénteken adták át.

Görögkatolikus ifjúsági centrum és kollégium épült Edelényben Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az átadáson azt mondta: minden fiatalnak kell egy hely, ahol biztonságban, közösségben lehet, ahol tudja gyarapítani tudását, meg tud erősödni, ahol tartalmasan, értelmesen tudja eltölteni az idejét.

Ez a hely elsősorban a család, ám ha mindezt a család nem tudja biztosítani, akkor ebben segíthetnek az egyházi közösségek is, ilyen hely lehet egy kollégium, ifjúsági centrum - hangsúlyozta, hozzátéve, ez a hely lehetőséget adhat a fiataloknak felemelkedésükhöz, a tanulásra, a kikapcsolódásra, a közösségi életre, és felkészítheti őket az önálló életre.

Az államtitkár kiemelte, a kormány megadja a támogatást az egyházaknak, a közösségi kezdeményezéseknek ahhoz, hogy az ilyen és ehhez hasonló létesítmények megvalósuljanak.

Novák Katalin közölte: a kormány fontosnak tartja a tehetséges fiatalok támogatását a Nemzeti Tehetség Program keretében. Ez a program "egyedülálló a világon", s széleskörű összefogással valósul meg: már 350 ezer ember támogatja adója egy százalékával a kezdeményezést.

Az edelényi kollégium és ifjúsági centrum a miskolci egyházmegye fenntartásában működik majd, a Szent János Görög Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tagintézményeként. Az épületben 33 ágyas kollégiumot alakítottak ki és itt kap helyet az egyházmegye sportbizottságának központja is.

A középiskolában tanuló, de Edelénytől jóval messzebb élő gyermekek szálláslehetőségének megteremtése mellett olyan közösségi teret létesítettek, ahol a fiatalok segítséget kapnak tanulmányaikban, a tanórákon túl pedig a szabadidejüket megfelelő környezetben, tartalmas és igényes programokat választva tölthetik el.

Az épületet Orosz Atanáz miskolci megyés püspök szentelte fel.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Görög katolikus ifjúsági centrum és kollégium Edelény

Galériánk

Görögkatolikus ifjúsági centrum és kollégium épült Edelényben Görögkatolikus ifjúsági centrum és kollégium épült Edelényben Görögkatolikus ifjúsági centrum és kollégium épült Edelényben
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!