Gulyás Gergely: a háborús helyzet egyre rosszabb, a legnagyobb veszélyt a NATO ukrán missziója jelenti (2. rész)

Választás 2024, 2024.05.23

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: rendszeresen érnek kormányzati honlapokat hekkertámadások, a Külgazdasági és Külügyminisztériumot érintő, 2022-es, orosz eredetű hekkertámadás során azonban nem kerültek ki bizalmas adatok.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre hangsúlyozta: nem igaz, hogy a külügyi tárca informatikai rendszereit súlyosan kompromittálták az orosz titkosszolgálatok, a minisztérium ezért cáfolta ezt 2022-ben.

A sajtóban megjelent állítások a szokásostól nagy mértékben eltérő, védett adatokat nyilvánosságra hozó hekkertámadásról szóltak - idézte fel, hozzátéve: az általa kért tájékoztatás szerint bizalmas adatok senkinek a birtokába nem kerültek.

A miniszer nem tud diplomáciai ellenlépésről a hekkertámadás után, kiemelte azonban, hogy ilyen támadások számtalan országból, rendszeresen érnek kormányzati rendszereket, és nem emlékszik olyan esetre, hogy emiatt nagykövetet rendeltek volna be.

Arra a kérdésre, hogy a hekkertámadás után kikerülhettek-e a minisztériumból fizetési, szabadságolási papírok, olyan dokumentumok, amelyek beszervezésre alkalmasak, Gulyás Gergely közölte, ezt nem tudja megerősíteni, azt azonban megismételte, hogy titkos, bizalmas adatok nem kerültek ki és szerinte az említett iratok ebbe a körbe tartoznak.

Egy másik kérdésre, miszerint okoztak-e kárt Magyarország szövetségeseinek a kikerült adatok, a miniszter azt mondta, szerinte nem.

Újabb kérdésre hozzátette: nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy nem védett körbe tartozó információkat a hekkertámadás során megszereztek-e vagy sem, de azok csak olyan információk lehettek, amiket máshonnan is megszerezhettek volna, ezért állítja azt, hogy a támadás sikertelen volt.

Azt is kijelentette: nincs tudomása olyan hekkertámadásról, amit az oroszok indítottak volna és sikeres volt.

Hangsúlyozta: a hekkertámadások a mindennapi élet természetes részei, minden ezzel kapcsolatos adat titkos minden országban. Véleménye szerint arra azonban jobban kellett volna figyelni, hogy milyen információ került ki a nyilvánosságra ezzel kapcsolatban.

A hekkertámadás miatt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést Gulyás Gergely a baloldali választási kampány nem újszerű elemének nevezte, és jelezte, hogy ennek megfelelően a kormányoldal reakciója sem fog eltérni a korábbiaktól.

Közölte: nem tud olyanról, hogy a Miniszterelnökség védett rendszeréből adatok kerültek volna ki, és megerősítette, hogy hekkertámadások rendszeresen vannak állami informatikai nyilvántartásokkal szemben a világon mindenütt.

Gulyás Gergely szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek nem kell visszaadnia az oroszoktól kapott kitüntetését, mert nem lát összefüggést két ügy között. Később arról is beszélt: ha egy állam kitüntetést ad egy miniszternek, azt át szokták venni. Angela Merkel is vett át amerikai kitüntetést azután, hogy az Egyesült Államok lehallgatta telefonját - tette hozzá.

Gulyás Gergely jobbulást kívánt a szlovák kormányfőnek és a Robert Fico elleni merénylet kapcsán hangsúlyozta: van egy olyan mértéke a politikában a gyűlöletre uszításnak, ami nem fogadható el és nem is jogszerű. A szólásszabadságnak vannak korlátai, a gyűlöletre uszítás - amely az online világban Magyarországon is teljesen általánossá vált - ebbe a körbe tartozik.

Vitályos Eszter kormányszóvivő elképesztőnek nevezte, hogy bizonyos magyarországi sajtóorgánumok csak több óra elteltével kapcsolták le a kommentelési lehetőséget a merényletről szóló cikkeiknél.

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy a kormánynak van-e teendője a "nyíltan háborúpárti baloldali kampányokkal", illetve, hogy mennyire van attól Magyarország, ami Szlovákiában Robert Ficóval történt, a miniszter azt válaszolta: külön kell választani a közélet természetes részét képező vitákat és a nyílt gyűlöletkeltést, amely senkitől nem fogadható el.

Úgy vélte: bár az ország szempontjából rendkívül veszélyes háborúpárti véleményt képviselni, de ez egy "demokratikus politikai diskurzuson belül marad". Ez egy vita: mi úgy gondoljuk, hogy azonnali fegyverszünetre, béketárgyalásokra van szükség, ők azt gondolják, hogy a háborút addig kell folytatni, amíg Ukrajna vissza nem tudja szerezni azokat a területeket, amelyeket Oroszország nemzetközi jogot megsértve elfoglalt - fejtette ki.

Gulyás Gergely Robert Fico merénylőjéről azt mondta, hogy az illető "ideológiai tévelygése" elég hosszú, de ettől még több progresszív balos közösséghez volt köze, és biztosan háborúpárti, hiszen utoljára egy Ukrajnának fegyverek küldését követelő demonstráción vett részt és maga is ilyen nyilatkozatot tett közzé.

Arra a kérdésre, hogy utóbbi időben kaptak-e életveszélyes fenyegetést a kormány tagjai, illetve személyesen Orbán Viktor, azt válaszolta: mindig vannak ilyen fenyegetések, ezeket nem hozzák egyesével nyilvánosságra, de komolyan veszik. Jelezte: az ilyen fenyegetéseket a Terrorelhárítási Központ és a rendőrség értékeli.

Kattintson a folytatásért!
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!