Gulyás Gergely: a háborús helyzet egyre rosszabb, a legnagyobb veszélyt a NATO ukrán missziója jelenti (4. rész)

Választás 2024, 2024.05.23

A Miniszterelnökséget vezető miniszter fontosnak nevezte, hogy a Szuverenitásvédelmi Hatóság jelentését minél többen megismerjék.

Gulyás Gergely azt mondta: ha valaki úgy gondolja, hogy az abban megfogalmazott állítások nem valósak, akkor cáfolja, különben arra kell választ adni, hogy miközben a külföldi pénzügyi támogatás Magyarországon 1990 óta jogsértő, a magyar baloldal miért engedi meg magának folyamatosan, hogy külföldről fogadjon el jelentős pénzeket a hatalom megszerzése érdekében.

Hozzátette: ha valaki arra a következtetésre jut, hogy aki a baloldalon megjelenik, az általában külföldi pénzügyi támogatást is kap, akkor az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem tűnik megalapozatlan következtetésnek, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke is kap, de az ilyen állításokat bizonyítani kell.

Az ügyvédi titok szent és sérthetetlen - reagált a miniszter arra az ügyre, hogy az ügyvédi kamara visszautasította a Szuverenitásvédelmi Hivatal együttműködési ajánlatát.

Karácsony Gergely külföldi támogatásokkal kapcsolatos "hallgatásáról" a miniszter kiemelte: a főpolgármestert nem veszi körül olyan demokratikus nyilvánosság mint a kormányt vagy elődjét, Tarlós Istvánt, aki időről időre kiállt a média elé. A hallgatással azt a gyanút kelti, hogy nem 2022-ben kezdődött a magyar baloldal külföldi finanszírozása, hanem már 2019-ben főpolgármester-jelölti kampányában. Erre kellene Karácsony Gergelynek választ adni, lehetőleg megcáfolva a sajtóban megjelent bizonyítékokat - mondta Gulyás Gergely.

Közölte: Magyar Péternek nem igaz az a kijelentése, hogy a magyar baloldalon senki sem háborúpárti, csak el kell olvasni korábbi nyilatkozataikat a fegyverküldésről és arról, hogy szerintük a NATO oldalán akár részt is lehet venni a konfliktusban. Ha valaki azt mondja, hogy ennek ellenére a baloldal nem háborúpárti, akkor valószínűleg "saját maga ez irányú véleményéről próbálja elterelni a figyelmet" - tette hozzá.

Arról is beszélt: Kovács Gergely XII. kerületi polgármesteri jelölése a baloldal erkölcsi züllésének következő lépése, azt mutatja, hogy "drogdílereknek" is jó esélye van arra, hogy a baloldal jelöltjévé váljanak.

A nemzetgazdasági beruházások hazai csökkenését Gulyás Gergely a háború hatásának tulajdonította, kiemelte azonban, hogy a gazdasági növekedési adatok ennek ellenére is jók, a 9,8 százalékos reálbér-emelkedés pedig sokéves rekord.

A kenyér árának emelkedésére kitérve felhívta a figyelmet a gabonaszállítási költségek és az energiaárak növekedésére. Elmondása szerint a feldolgozóiparban több mint 200 milliárd forintnyi beruházás elkészülése várható, ennek a hatása rövidesen látható lesz.

Gulyás Gergely jó esélyt lát arra, hogy éves szinten 8-10 százalékos reálbér-emelkedés és 4-5 százalékos infláció legyen.

Arra a felvetésre, hogy Matolcsy György jegybankelnöknek problémái vannak a kormány versenyképességi stratégiájával, Gulyás Gergely azt mondta, lehetnek véleménykülönbségek a jegybank és a kormány között, de nagyon fontos, hogy a fiskális politikáért felelősséget viselő kormány és a monetáris politikáért felelős nemzeti bank közötti párbeszéd biztosított legyen.

Kijelentette: kulcsfontosságú kérdésekben a kormány és a jegybank együtt tud dolgozni.

A világpolitika és a világgazdaság helyzetére kitérve emlékeztetett arra, hogy az Oroszországgal való kapcsolatokat rendkívüli mértékben megnehezítik az uniós szankciók.

Értékelése szerint Kínának jó esélye van arra, hogy egy évtizeden belül a legerősebb gazdasági szereplő legyen, de az Egyesült Államokban is megvan az életerő a versenyre. Elveszni látszik azonban az esély, hogy az Európai Unió legyen a harmadik nagy gazdasági erő, annak az önsorsrontásnak köszönhetően, amelyet Brüsszel az elmúlt évtizedben tett - mondta.

Kiemelte: Magyarországnak az az érdeke, hogy minden világhatalommal jó gazdasági kapcsolatban legyen. Az EU-nak nem szabad azt a hibát elkövetnie, hogy ideológiai alapon zárja el magát a Kína jelentette gazdasági lehetőségtől - jegyezte meg.

A kínai elektromos autókra kivetett uniós védővámról szólva közölte: vannak olyan esetek, amikor a védővámok indokolhatók, ebben az ügyben viszont a várható válaszintézkedés miatt az európai autógyártók elveszíthetnék a kínai piacot.

A Kínával és Japánnal nemrég megkötött nukleáris megállapodások elsősorban a biztonságot szolgálják, a technológiai együttműködés nem atomerőművek megvalósítását jelenti - közölte.

A gödi Samsung-gyárral kapcsolatos kormányhivatali határozatról elmondta: nem a gyár teljes működését kell felfüggeszteni, hanem azokat a tevékenységeket kell korlátozni, amelyhez egységes környezethasználati engedély szükséges.

A verőcei hajóbaleset miatt a közlekedési szabályok módosításának szükségességét tudakoló kérdésre a miniszter azt mondta, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján - nem megelőlegezve a nyomozás végeredményét - nem lehet kijelenteni, hogy a hatályos közlekedési szabályok járultak hozzá a tragédiához. Ha azonban egy hasonló baleset a szabályok módosításával elkerülhető, akkor a kormány nyitott arra.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy ellátogatna-e Karsai Dánielhez, elmondta: nem kapott meghívást a gyógyíthatatlan betegséggel élő alkotmányjogászhoz, ha pedig kapna ilyet, a meghívóval beszélne először, nem a sajtóval.

A Nádas Péter író elmaradt németországi díjáról szóló kérdésre azt felelte: Nyugat-Európában a szabadságot erős kihívások érik, az emberi méltóság tisztelete is megszűnni látszik.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora "megnyugtató választ adott" arra, hogy miért hívta meg a Mahmud Ahmadinezsád volt iráni elnököt Magyarországra - mondta a miniszter egy kérdésre, amelyben "a világ legismertebb antiszemita politikusaként" hivatkoztak az iráni politikusra.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!