Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti (4. rész)

Belföld, 2024.04.25

    Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: szemben Magyar Péter állításaival, a Völner-Schadl-ügy ékes bizonyítéka annak, hogy az ügyészség a politikától függetlenül működik.

A miniszter Tarr Zoltán református lelkész elbocsátásáról a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik háttérintézményéből azt mondta, általánosságban véve természetesen politikai vélemény miatt senkit nem rúgnak ki sehonnan, de próbaidő alatt indokolás nélkül bárkit el lehet bocsátani.

Gazdasági kérdésekre válaszolva a miniszter közölte: a kormány döntést hozott arról, hogy a Sparral szembeni eljárás meg fog indulni a bíróságon, méghozzá vélhetően a jó hírnév megsértése miatt.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az idén 4,5 százalékra csökkentik a GDP-arányos költségvetési hiányt, ami azt jelenti, hogy az elsődleges egyenleg nulla körül lesz. Ha levonják az adósságtörlesztésből következő kiadásokat, akkor már az idén is közel nullszaldós a költségvetés - érvelt.

Érdeklődtek nála a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) érintő törvénymódosításról. A miniszter válaszul emlékeztetett, a német versenyhivatal kapott korábban olyan jogosítványt, amelynek a lehetőségét a magyar kormány is felvetette.

Rámutatott, az ügyben Magyarországon elindult egy vita, amelyben megszólaltak a gazdaság szereplői. Ez a vita még nem zárható le, ezért a törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén ez a javaslatból ki fog kerülni, most nem lesz a törvény része - fogalmazott.

A Budapest Airport megvásárlásáról azt mondta, sok szereplő van az ügyben, és mindenkinél van egy bonyolult cégprotokoll, aminek a lefolytatása még néhány napot, hetet, esetleg hónapot vesz igénybe, de azt "reméljük, hogy most már inkább napokról és hetekről beszélhetünk" - mondta Gulyás Gergely.

A minisztert kérdezték arról, hogy a kormány az amerikai választás függvényében alkotja meg a jövő évi költségvetést. Azzal indokolta a döntést: egészen más költségvetést kell készíteni akkor, ha azzal számolunk, hogy a jövő évben is végig háború van, mint ha reális, hogy a háború belátható időn belül véget ér.

Kérdezték arról, hogy a szlovák parlament előtt fekszik egy olyan, a külföldről finanszírozott szervezetekről szóló javaslat, ami a felvidéki magyar szervezeteket is érintené. Gulyás Gergely azt kérte, nézzék majd meg a törvény elfogadott változatát, de egyúttal leszögezte: a határon túli magyarokat ért érdeksérelem esetén a kormány eddig is mindig fellépett és ezután is mindig fel fog lépni.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma által kibocsátott, Magyarország bírálatát is tartalmazó éves országjelentésről szólva a miniszter úgy nyilatkozott: "a műfaj is visszatetsző és visszataszító", és Donald Trump elnöksége alatt "volt annyi esze az amerikai diplomáciának", hogy ezt a gyakorlatot nem folytatta.

Gulyás Gergely elmondta, reméli, hogy megállapodás születik az Erasmus-ügyben. Elfogadhatatlan, hogy azért különböztetnek meg hallgatókat, mert magyarok vagy Magyarországon tanulnak - jelentette ki.

Vitályos Eszter kormányszóvivő ezt azzal egészítette ki, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium már indított egy ösztöndíjprogramot az Erasmus pótlására, hogy a magyar hallgatók és kutatók ne essenek el ettől a lehetőségtől.

A sajtóértesülésről, mely szerint a kormányhivatalok feladatokat vehetnek át a katasztrófavédelemtől, a miniszter azt mondta, ezzel kapcsolatban vannak egyeztetések, de végleges döntés nem született.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!