Harminc éve alakult meg a Motiváció Alapítvány

Belföld, 2021.11.24

Az elmúlt három évtized szemléletváltozása nyomán ma már elfogadott, hogy a fogyatékkal élők segítése a társadalmi befogadásra épül - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára a fogyatékkal élőket segítő Motiváció Alapítvány 30. születésnapja alkalmából megtartott szerdai budapesti tanácskozáson.

Simon Attila István azt mondta, a fogyatékkal élők, a megváltozott munkaképességűek nem elsősorban empátiát, sajnálatot várnak a többségi társadalomtól, hanem olyan segítséget, amely lehetővé teszi számukra az önálló életvitelt.

Ezt a segítséget adja meg az érintetteknek a Motiváció Alapítvány, amely egyben a szemléletváltozás katalizátora, elősegítője is volt az elmúlt három évtizedben - tette hozzá.

Felidézte, hogy az alapítvány számos területen úttörő tevékenységet folytatott, számtalan fogyatékkal élő embernek adta vissza az önbecsülését és az életbe vetett hitét.

Példaként említette az alapítvány által létrehozott személyi segítő szolgálatot, amely a szociális törvényben rögzített támogató szolgálat mintáját jelenti.

Ilyen kezdeményezés volt - folytatta - a komplex munkaerőpiaci szolgálat is, amely a védett foglalkoztatás rendszerének alapját jelenti, továbbá az alapítvány kezdeményezése, a fogyatékkal élő fiatalok reintegrációját segítő szolgálat nyomán valósulhatott meg az integrált oktatás. Ennek köszönhetően érzékenyítő tréningek nyomán nyerhetnek betekintést az oktatási intézményekben a diákok a fogyatékkal élők életébe, elősegítve társadalmi integrációjukat - sorolta a helyettes államtitkár.

Büszke lehet mindenki, aki az elmúlt három évtizedben hozzájárult az alapítvány munkájához, követendő mintát mutatva az egész társadalomnak - fogalmazott Simon Attila István.

Zalabai Péterné, az alapítvány alapító elnöke azt emelte ki, hogy az általuk működtettet szolgálatok munkatársainak többsége ugyancsak csökkent munkaképességű, valamint azt, hogy tananyagok készítésével is hozzájárultak a hazai szociálismunkás-képzés metodikájához.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!