Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.07.27

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------



A kontinens legnagyobb részének időjárását egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakítja, így a frontok jellemzően elkerülik ezekben a napokban Európát. Mindössze Írország fölött található egy hidegfront, ott többfelé esik is az eső, illetve zivatarok alakulnak ki. A Kárpát-medence és a Balkán-félsziget felett jellegtelen nyomási mező figyelhető meg, "labilis légállapotú levegő" található a térségben. Ez kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának. Ausztriától Görögországig több helyről jelentenek 20-30 millimétert is meghaladó napi csapadékösszegeket. Kontinensszerte meleg van, ugyanakkor az észak-skóciai 26, 27, a Finnország közepi 30, 31, a Stockholm környéki 32, a párizsi 36, 37 és a berlini 33, 34 fok szokatlannak minősíthető. Szombat estig a Kárpát-medence időjárásában nem várható változás, marad a fülledt, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő.



Várható időjárás az ország területén szombat estig

--------------------------------------------------


A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet (közte sok gomolyfelhő és magas szintű felhő) mellett többórás napsütés várható. Pénteken és szombaton is több helyen kell záporra, szórványosan zivatarra számítani, utóbbiakat felhőszakadás kísérheti. Mindkét nap északkeleten a legkisebb a csapadék valószínűsége. A változó irányú szél jellemzően mérsékelt marad, szélerősödés csak zivatar környékén lehet.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 22 fok között alakul, de az északi völgyekben néhány fokkal hűvösebb lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 28 és 33 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!