Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.11.23

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünket két nyomási képződmény osztja ketté. Nyugaton egy többközéppontú ciklon alakítja az időjárást. Az egyik központja a Vizcayai-öböl felett található, ám egy újabb központ is kirajzolódik a Genovai-öböl felett. A ciklon frontjai mentén erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen esik az eső, sőt Észak-Olaszország magasabban fekvő vidékein már havazás is előfordul. Szárazföldünk keleti részén nagy kiterjedésű anticiklon található. A magasnyomás mentén a leszálló légmozgásnak köszönhetően általában kevés a felhő, ám a szóban forgó képződmény nyugati peremén egy feloszló melegfronti felhőzet okoz átmeneti felhősödést. Európában a legmelegebb az Ibériai-félsziget déli részén van, itt 17 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Franciaországban 10 és 16, Németországban 3 és 8 fok közötti értékek a jellemzők. Keleten továbbra is a fagy az úr, nagy területen alakul tartósan 0 fok alatt a hőmérséklet még a nappali órákban is. A Kárpát-medence vasárnap estig a fent említett két légköri képződmény között helyezkedik el, de kissé enyhébb léghullámok érkeznek hazánk fölé.


Várható időjárás az ország területére vasárnap estig:

-----------------------------------------------------


Éjszaka elsősorban az Alpokalján, az Északi-középhegység völgyeiben, illetve az Észak-Alföldön köd, rétegfelhőzet képződik, máshol a derült ég mellett inkább csak foltokban válik párássá a levegő. Vasárnap az éjszaka képződött köd délelőtt szinte mindenütt feloszlik, és derült vagy gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlra némi fátyolfelhőzet is besodródik. A nyugati határszélen azonban tartósan megmaradhat a rétegfelhőzet. A délkeleti, keleti szél szombaton az északkeleti harmadot leszámítva mindenütt megélénkül, az Észak-Dunántúlon meg is erősödik. Vasárnap napközben jellemzően a Dunántúli-középhegységben és a Börzsönyben erősödik meg a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +5 fok között alakul. A szélcsendes északkeleti harmadban lesz hidegebb a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 8 és 14 fok között várható. A 10 fok alatti értékekre a nyugati határ mentén számíthatunk.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!