Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.11.12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk északi felében egymást követik az időjárási frontok, amelyek többfelé okoznak felhős és esős időt.

Az egyik ciklon középpontjával épp Írország fölött helyezkedik el, frontrendszere viszont a Brit-szigetek, illetve Norvégia térségében is kiadós csapadékot okozott, ezeken a helyeken általában 10-20 mm, de az Egyesült Királyságban néhol 30-40 mm-t meghaladó csapadékmennyiségről is érkezett jelentés.

További frontrendszerek húzódnak Finnország és a Kelet-európai-síkság fölött is, ahol szintén jórészt erősen felhős, vagy borult az idő.

Eközben az Appennini-félsziget fölött markáns ciklon örvénylik, ahol továbbra is előfordulnak 50-60 mm-t meghaladó csapadékösszegek.

Magasnyomás választja el az északi, és a déli térségben örvénylő ciklonokat, Közép-Európában így főként a magasnyomás hatása érvényesül: a hajnali órákra a legtöbb helyen köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, ami napközben már nem mindenütt oszlik fel.

Szombat estig a Kárpát-medence időjárását kezdetben az említett anticiklon alakítja, majd szombat este nyugat felől több szinten is nedvesebb levegő érkezik.


Várható időjárás szombat éjfélig:

---------------------------------


Pénteken a legtöbb helyen derült lesz az ég kevés fátyolfelhő kíséretében. A nyugati határ közelében és délen, délnyugaton továbbra is megmaradhat a felhőzet. Éjjel terjeszkedik a köd és a rétegfelhőzet, amely reggelre az ország nagyobb részét beborítja. A ködös tájakon napközben szitálás, estétől néhol ónos szitálás is előfordulhat.

Szombaton a ködös, rétegfelhős területek kiterjedése fokozatosan csökken, de nem mindenütt szűnik meg. A Tiszántúlon azonban már délelőtt előbújhat a nap. Délután délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de érdemi csapadék leginkább estétől főként a Dunántúlon valószínű. A változó irányú mérsékelt szél délire, délkeletire fordul és szombaton helyenként megélénkülhet.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +6 fok között alakul. A kezdetben kevésbé felhős északkeleti tájakon lesz a hidegebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton a tartósabban borult részeken 6 és 10 fok között várható, míg a naposabb tiszántúli régióban 13 fokig emelkedik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!