Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.01.06

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Az elmúlt napokban kontinensünk nagy részének időjárását alakító ciklonok és azok frontjai egyre inkább kelet felé húzódnak, így Európa nagy részén alapvetően nyugodt az idő. Nyugat-Európa és Közép-Európa északi országaiban egyre inkább anticiklonális hatás érvényesül, így ezeken a területeken a hajnali órákban nagyobb eséllyel képződik köd, illetve rétegfelhőzet. A minimum-hőmérséklet arrafelé nagy területen 0 fok körül alakul.

Ezzel szemben Lappföldön több helyen is -30 fok alá csökkent a hőmérséklet. Jelentős mennyiségű csapadékról csak az Adriai-tenger mentéről érkezett jelentés, ott egy mediterrán ciklonból néhol zivatarok is kialakultak.

Az Atlanti-óceán felett egy hatalmas kiterjedésű mérsékeltövi ciklon örvénylik, a ciklon hatására Izlandon a legerősebb széllökés eléri a 100 km/h-t is.

A Kárpát-medence időjárását jelenleg egy hullámzó front alakítja, amely estig elhagyja térségünket, mögötte hideg, száraz levegő áramlik fölénk, átmenetileg megnyugszik a légkör.


Várható időjárás péntek éjfélig:

--------------------------------

Csütörtökön északnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, estére már nagy területen kiderül az ég. Éjszaka csak keleten maradhatnak felhősebb területek.

Pénteken derült lesz az ég, majd estétől a déli országrészben megnövekszik a felhőzet. Késő estig északkeleten és északnyugaton fordulhat elő futó zápor, hózápor. Pénteken napközben csapadék nem valószínű, majd estétől a délkeleti megyékben hószállingózás kezdődhet.

Az élénk északnyugati szelet csütörtökön néhol erős lökések kísérik, majd éjszakától veszít erejéből a szél, amely pénteken mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -10 és -5 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben -12, -14 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet péntek délután -1 és +4 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!