Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.01.07

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Az Azori-szigetek felől magasnyomás nyúlik be a kontinens fölé egészen a Kárpát-medencéig. Ennek területén jobbára napos, száraz az idő. A szárazföld belső részein éjszakánként fagy, a völgyekben ködfoltok képződnek, nappal pedig jobbára 10 fok alatt marad a hőmérséklet. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.

Ezzel szemben Európa északi felén két markáns ciklon örvénylik. Egyik Izland térségében, a másik a Kelet-európai-síkságon. Utóbbi mögött sarkvidéki eredetű hideg légtömeg érkezett, ami a mediterrán térség kivételével kontinensünk nagy részét elárasztotta, és Skandináviában valamint Oroszországban sokfelé okoz havazást.

A Földközi-tenger középső medencéje felett sekély ciklon helyezkedik el, amely arrafelé okoz csapadékos időt. Az eső mellett a hegyekben havazás is előfordul. Ennek a légörvénynek a felhőzete és csapadéka szombat estig eléri a Kárpát-medencét, és keleten havazás is kezdődik.


Várható időjárás szombat éjfélig:

---------------------------------

A derült, száraz időt követően éjjel dél felől erősen megnövekszik a felhőzet, reggelre a keleti országrészben és a Dunántúl keleti tájain beborul az ég. Arrafelé szombaton is többnyire erősen felhős illetve borult idő várható, legfeljebb az északkeleti határ mentén lehet kevesebb felhő.

Az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén több helyen várható havazás, a keleti határszélen szombat napközben havas eső is. Az ország többi részén vékony, szakadozott felhőzet lesz az égen, a Dunántúl északi felén lehet időszakosan több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -2 fok között alakul, de az északi völgyekben néhol -10 foknál is hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton -2 és +4 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!