Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.03.25

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Franciaország és Olaszország területén anticiklonális hatások érvényesülnek, szinte zavartalan a napsütés, éjszaka foltokban köd és rétegfelhőzet képződik. Európa többi részének időjárását ciklonok és frontrendszereik alakítják, többfelé megnövekszik a felhőzet, esőről, záporról, főleg a kelet-európai frontrendszer nyomában kipattanó zivatarokról érkezik jelentés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Mediterráneumban általában 17, 23 fok között alakul, de az Ibériai-félszigeten és Szicíliában ennél több fokkal melegebbet mérnek.

Ezzel szemben a kontinens legészakibb tájain jóval fagypont alatt alakul a hőmérséklet, és nagyobb területen napközben is -4 fok alatt marad.

A Kárpát-medencébe még hidegebb légtömeg áramlik, záporok, zivatarok alakulnak ki, éjszakától viszont már egy anticiklon pereme helyeződik fölénk, mellyel enyhébb levegő érkezik melegedést és napos időjárást hozva.


Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:

--------------------------------------------------


Napos idő várható gomolyfelhőkkel, melyekből több helyen futó zápor, jégdarazápor előfordulhat, főként az ország keleti felén néhol zivatar is lehet. Estére a felhőzet csökken, kiderül az ég. Az éjszaka második felében délnyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, kedden napközben ez és a kialakuló lapos gomolyok zavarják a napsütést. Késő délután délnyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek. Csapadék kedden nem valószínű.

Az északnyugati, nyugati szelet hétfőn nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, intenzívebb csapadékgócok környezetében átmenetileg viharos lökések is előfordulhatnak. Hajnaltól a szél délkeletire fordul, egyre többfelé kísérik erős, északnyugaton viharos széllökések.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között, az északi völgyekben, homokhátságokon -3 fok alatt, a dunántúli szelesebb tájakon +3 fok felett alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 13 és 18 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!