Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.06.23

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:





Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Középpontjával a Baltikum felett ciklon helyezkedik el, amelynek hidegfrontja az elmúlt 24 órában Közép-Európában, illetve a Balkán északi részén többfelé okozott csapadékot. Heves zivatarrendszer is kialakult, amelynek útját helyenként nagy méretű, 5 cm-t meghaladó jégeső, erősen viharos, károkozó szélrohamok, valamint özönvízszerű esőzések is kísérték. Szintén egy légörvény található a Genovai-öböl felett, ami arrafelé záporokat, zivatarokat okoz. Ezzel szemben Nyugat-Európában, az Ibériai-, valamint a Balkán-félsziget déli részein anticiklonális hatások érvényesülnek, nagyrészt napos, száraz időjárás uralkodik. Főleg utóbbi tájakon tombol a forróság, ahol többfelé 40 fok közeli, néhol azt elérő hőmérsékleti értékeket regisztrálnak. A Kárpát-medencébe észak, északkelet felől érkezik a szárazabb levegő, de vasárnap még előfordulnak záporok, zivatarok, hétfőn viszont már napos időben lesz részünk.



Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:

---------------------------------------------------


Északkelet felől csökken a felhőzet, az északnyugati vidékek mellett éjszaka már az északkeleti harmadban is derült vagy legfeljebb fátyolfelhős lesz az ég, máshol még lehetnek erősen felhős tájak is. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar, melyek kialakulási esélye éjszaka tovább csökken. Hétfőn napközben a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, és általában napos idő várható kevés felhővel, csapadék nélkül. Az északi, északkeleti szelet többfelé kísérik élénk, napközben a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten helyenként erős széllökések. Zivatarok környékén átmenetileg viharossá fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között várható, ennél hidegebb az Északi-középhegység hidegre hajlamos, szélvédett helyein lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 26 és 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!