Jegyző: Józsefváros mindent megtesz az ott lakók egészségbiztonságáért

Belföld, 2018.06.25

A Józsefvárosi Önkormányzat minden, a kerületben működő magánvállalkozástól elvárja a szabályos, a szakhatósági engedélyeknek megfelelő működést, és bármilyen szabálytalanság esetén megteszi a szükséges lépéseket - közölte a VIII. kerület jegyzője az MTI-vel hétfőn. Azt írta, elsődleges és legfontosabb szempontjuk, hogy a józsefvárosiak biztonságban legyenek.

Danada-Rimán Edina arra reagált, hogy délelőtt Erőss Gábor, a Párbeszéd elnökségi tagja követelte a Metal-Art Zrt. súlyosan környezetszennyezőnek tartott józsefvárosi üzemének bezárását.

Az ellenzéki politikus szerint a kerület fideszes vezetői hosszú ideje tétlenül nézik a "ketyegő méregbombát", és nem tesznek semmit a józsefvárosiak védelme érdekében. A vegyi üzemből évtizedek óta mérgező anyagokat bocsátanak a levegőbe, a vízbe és a talajba, 15 hónapja többen rosszul is lettek a környéken a környezetszennyezés miatt - tette hozzá.

A jegyző közleményében azt írta: a 2017 februárjában szúrós szag miatt a Tisztviselőtelepről érkezett bejelentésekkel kapcsolatban a már lezárult rendőrségi nyomozás során kirendelt szakértő megállapította, hogy nemhogy környezetkárosítás, környezetveszélyeztetés sem történt. Azt is kimondta a szakértő, hogy a katasztrófavédelem helyszíni mérései nem mutattak a környezetet vagy a környezetben élők egészségét veszélyeztető értékeket - tette hozzá.

Az üzem működésére vonatkozó engedély kiadása, valamint az engedélyezett működés vizsgálata egyébként nem tartozik az önkormányzat vagy a jegyző hatáskörébe, nincs jogosultságuk közvetlenül eljárni az ügyben - ismertette. A lakosság védelme érdekében azonban az önkormányzat a rendelkezésére álló minden eszközzel segíti a hatóságok munkáját, és mindent megtesz a józsefvárosiak egészségbiztonságának megőrzése érdekében - jelentette ki.

Hozzátette: ezért a képviselő-testület tavaly áprilisi döntésnek megfelelően igazságügyi szakértő kirendelését kérték a szennyezéssel kapcsolatos okok részletesebb kivizsgálása érdekében. Ugyanakkor az önkormányzat sürgető fellépése ellenére sem készült még el a szakértői vélemény, és ez a késlekedés nehezen érthető - írta Danada-Rimán Edina.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!