TV műsor

Lehetséges lesz a villamosokon is a készpénz nélküli fizetés

Belföld, 2017.12.04

Egy villamosmegállóban indult az a sajtótájékoztató, mely az érintőkártyás jegyvásárlás próbaüzemét indította el. A megállóban Nagy Sándor alpolgármester a villamos érkezése előtt elmondta: Az Önkormányzat a „Cashless Szeged” koncepció keretében 2017 során több szolgáltatási területen vezetett be elektronikus fizetést.

Szegedi villamos
Az év elején elindult az online ebéd-, valamint a távhődíj befizetés, de lehetőség van a vízdíj és a lakbér-, bérleti díj hasonló módozatú megfizetésére is. A közlekedés terén az utcákon, csomópontokban megjelent a 8 felújított jegy- és bérletautomata, illetve a június elején üzembe állított 136 parkolóautomata is megengedi a bankkártya használatát. E fejlesztések újabb eleme a közösségi közlekedési járműveken megjelenő, bankkártyával való fizetésre lehetőséget kínáló fedélzeti jegykiadó automata rendszer.

Majó-Petri Zoltán, az SZKT Kft. ügyvezető igazgatója mutatta meg, hogyan működik az az érintéses bankkártyával működő fedélzeti jegykiadó automata, amelyből közel kétszáz darabot rendelt a cég. Egyelőre a tesztüzem indult meg néhány járaton, ami 60 napig tart majd. Majó-Petri paypassos kártyájával megmutatta, hogyan kell 400 forintos menetjegyet venni, de az automata 1040 forintért 24 órára szóló, és 2660 forintért 72 órára szóló jegyeket is ki tud adni. A gyengén látók számára egy gombnyomással kontrasztosabbá lehet tenni a kijelzőt, így ők is jól látják a számokat, és hogy hol kell megnyomni a képernyőt. A kiadott jegyen jól látható egy úgynevezett időpecsét, amely jelzi a vásárlás pontos idejét, így innentől számít az érvényesség. A külföldi utasok számára németül és angolul is feltüntetik a legfontosabb tudnivalókat a kijelzőn.

Az automatákat egyelőre két villamosra szerelték fel, de folyamatosan bővítik a parkot, így rövidesen a trolikon és a buszokon is megjelennek majd. Nagy előnye a rendszernek, hogy nem kell készpénzt használni a jegyváltáshoz, illetve, hogy a vásárlással nem tartják fel az utasok a jármű sofőrjét. A kísérleti időszak végén értékelik az eredményeket, majd a városi közgyűlésnek kell határozatot hoznia arról, mikor vezetik be véglegesen az új automatákat.   
(Webrádió)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!