Liechtensteinben tárgyalt az igazságügyi miniszter

Belföld, 2018.09.19

Trócsányi László igazságügyi miniszter a magyar-liechtensteini diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulója alkalmából Vaduzban tárgyalásokat folytatott liechtensteini kollégájával - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) szerdán.

Trócsányi László kedden utazott kétnapos látogatásra Liechtensteinbe, ahol Aurélia Frick külügy-, igazságügyi és kulturális miniszterrel áttekintették az EU napirendjén szereplő kiemelt kérdéseket, különös tekintettel a migrációt.

Trócsányi László tájékoztatta partnerét a magyar álláspont hátteréről, illetve ezzel összefüggésben a Sargentini-jelentés elfogadásának körülményeiről, és a magyar kormány tervezett válaszlépéseiről. A liechtensteini fél megértette a magyar érveket, felhívta ugyanakkor a figyelmet a kompromisszum kialakításának fontosságára - írták.

Aurélia Frick rámutatott: Liechtenstein kiemelt prioritása, hogy első számú gazdasági partnere, az Európai Unió egységes legyen. El kell kerülni, hogy a belső konfliktusok, a megosztottság hosszú távon gyengítse a közösséget, meg kell őrizni az EU vívmányait - olvasható az IM közleményében.

Trócsányi László ezzel egyetértve hangsúlyozta, hogy a kompromisszumhoz a nyugati tagállamoknak is több nyitottságot kell tanúsítaniuk a magyar álláspont megértésére és befogadására. Ehhez őszinte párbeszédre van szükség politikai indíttatású nyilatkozatok és jelentések elfogadása helyett.

A mini-államok speciális szereppel rendelkeznek, így például Lichtenstein földrajzi fekvésének is köszönhetően a híd szerepet tudja betölteni Európai nyugati, közép és keleti országai között. A nyugat-európai országoknak jobban kellene ismerniük Közép- és Kelet-Európa országaink történelmét és hagyományait, a tagállamok sokszínűsége pedig értéket jelent az EU-ban, nem a megosztást célozza. "Olyan sikeres Európai Unióban vagyunk érdekeltek, amely nem csak szavakban, hanem a gyakorlatban is a szubszidiaritásra épül" - áll az IM közleményében.

A felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok intenzív fejlődésnek indultak, a pozitív dinamika fenntartása kiemelt prioritás. Aurélia Frick kitért a lezáratlan liechtensteini vagyonjogi-kárpótlási követelések kérdéskörére, segítséget kérve azok mielőbbi lezárásához. Trócsányi László hangsúlyozta, hogy az ügyek megnyugtató lezárásához a magyar fél minden segítséget megad.

Trócsányi László Alois koronaherceggel lezajlott udvariassági találkozóján a felek hangsúlyozták a kétoldalú kapcsolatok további erősítésének fontosságát, illetve kitértek a nemzetközi szervezetek keretében történő együttműködés elmélyítésének lehetőségeire - tartalmazza a magyar Igazságügyi Minisztérium Trócsányi László kétnapos liechtensteini látogatásáról kiadott közleménye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!