LMP: a fővárost és a kormányt is jobban érdekli a multik profitja, mint az emberek érdeke

Belföld, 2018.06.12

Az LMP szerint a budapesti városvezetést és a kormányt is jobban érdekli a multik profitja, mint a saját lakóinak védelme, ezért engedélyezték és támogatják a rendkívüli zajterheléssel járó Red Bull Air Race megrendezését.

Gál József fővárosi közgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy ítélt meg: több jogszabályt is sért a program. Egy 2008-as kormányrendelet szerint lakó- és üdülőövezetben bizonyos hangerő feletti rendezvény nem tartható, egy 2013-as fővárosi rendelet alapján pedig nem adható közterület-használati hozzájárulás olyan tevékenységhez, amely káros a környezetre vagy veszélyezteti az egészséget.

Emlékeztetett: 2010-ben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa állásfoglalásban mondta ki, hogy a verseny megrendezése a sűrűn beépített belvárosban nem egyeztethető össze a joggal az egészséges környezethez.

A politikus kijelentette: míg a fideszes honatyák a nekik nem tetsző tüntetőket alkotmánymódosítással kívánják kitiltani az utcájukból arra hivatkozva, hogy zavarják a lakókat, a több százezer fővárosit nem kérdezik meg arról, zavarja-e őket a légi verseny. Úgy fogalmazott, a főpolgármesterről egyre gyakrabban derül ki, hogy nem tudja, mi zajlik Budapesten, mintha kicsúszott volna a kezéből a főváros irányítása.

Turcsán Szabolcs, az LMP elnökségének tagja szerint a Red Bull Air Race tökéletes példája a kormány "kamu szabadságharcának". Kifogásolta, hogy a kabinet 2016-ban 6 millió eurós támogatást is felajánlott a rendezvényhez. A programot egy reptéren, és nem Budapest központjában kellene megtartani - foglalt állást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!