LMP: a kormány támogassa az Európai Unió természet-helyreállítási rendeletét!

Belföld, 2024.03.26

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy támogassa az Európai Unió természet-helyreállítási rendeletének elfogadását.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke keddi, online sajtótájékoztatóján felidézte: az Európai Parlament februárban - sok vita és egyeztetés után - elfogadta az EU természethelyreállítási rendeletét.

A parlamenti elfogadást nehéz folyamat előzte meg, és az elfogadott rendelet az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest sokat "enyhült" - tette hozzá. Példaként említette, hogy míg az eredeti javaslat szerint 2030-ra a már leromlott élőhelyek 90 százalékát kellett volna helyreállítani, addig a végső változatban csak 20 százlék szerepel.

Schmuck Erzsébet ennek ellenére fontosnak nevezte a jogszabály elfogadását, mondván, azzal legalább elkezdődhetne egy európai szintű természet-helyreállítási folyamat.

Az Európai Parlament által elfogadott rendeletre a végső szót az unió Környezetvédelmi Tanácsának hétfőn kellett volna kimondania, de míg a Fidesz európai parlamenti képviselői az európai parlamenti szavazáson igennel szavaztak a rendeletre, és korábban a kormány is pozitívan viszonyult ahhoz, 180 fokos fordulatot vettek, és átálltak a természet-helyreállítást ellenzők táborába - mondta Schmuck Erzsébet.

Megjegyezte: Orbán Viktor miniszterelnök már arra sem veszi a fáradságot, hogy "zöldre fesse a kormányát", ezt fejezte ki március 15-i beszédében is, arról beszélve, hogy nem az a fontos, milyen világot hagyunk a gyermekeink számára, hanem csak az, hogy milyen gyermekeket hagyunk a világra. Az állítás második felével senki nem vitatkozik, de az állítás első fele tragikus, és mindent elmond a kormány környezethez való viszonyáról - vélekedett Schmuck Erzsébet.

Az ellenzéki politikus felszólította a kormányt, hogy álljon ki Magyarország természetes környezetének megóvásáért, termőtalajainak védelméért, és támogassa, hogy mielőbb elfogadják az Európai Unió természet-helyreállítási rendeletét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!