LMP: az államnak kell fenntartania a felsőoktatási intézményeket

Belföld, 2018.10.09

Az egyetemek állami fenntartása mellett foglal állást az LMP.

Állami fenntartásban kell maradniuk az egyetemeknek, "ellenkező esetben nem lesz ráhatásunk a felsőoktatási intézmények életére" - hangsúlyozta az LMP országos elnökségének titkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté azt mondta, a kormány gyökeres átalakítást tervez a felsőoktatás fenntartási modelljében, ugyanakkor nem egyértelmű, ki és hogyan alakítaná át azt.

Emlékeztetett: előbb a Budapesti Corvinus Egyetem "kiszervezése" merült fel közalapítványi fenntartásba, néhány napja viszont már több intézmény is szóba került az átalakítással összefüggésben.

A politikus szerint mindez komoly tandíjemeléssel járna, és a hallgatók harmada szorulna ki a felsőoktatásból.

Az LMP szerint az állami fenntartás megtartása mellett gyökeresen növelni kell az oktatás, azon belül az egyetemek forrásait. A párt az első három diplomát biztosítaná ingyenesen mindenki számára, és az autonómia megadása mellett növelné az oktatók bérét, emellett partneri kapcsolatot alakítana ki a gazdasági és civil élet, valamint a felsőoktatási intézmények között - mondta.

Beszámolt arról is, hogy az LMP ifjúsági szervezete kedden demonstrációt tart a Corvinusnál.

Az LMP és a Jobbik közeledését firtató kérdésre Kanász-Nagy Máté úgy felelt: a Jobbik-frakcióból kizárt Volner János "hőzöngését nem tudom követni". Az LMP még nem hozott döntést jövőbeli szövetségi politikájáról. Az önkormányzati választások vonatkozásában október 20-ai kongresszusán határoz arról a párt, kikkel és milyen formában képzeli el az együttműködést. Megjegyezte: kapcsolatfelvétel nemcsak a Jobbikkal történt, az ellenzéki oldalon a "21. századi pártok" között indult közös gondolkodás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!