Meggyógyított parlagi sast engedtek szabadon a Saséri-holtágnál

Belföld, 2015.02.26

Egy mérgezés után a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában meggyógyított parlagi sast (Aquila heliaca) engedtek szabadon a Tisza Saséri-holtágánál csütörtökön. A madár nyomkövetőt is kapott, így mozgását a világhálón bárki figyelheti majd.

Szabadon engedtek egy mérgezésből felgyógyult parlagi sast Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta, hogy a legyengült, teljesen mozgásképtelen madarat Bácsbokod határából február 15-én hozta be a mentőközpontba a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.

A tavalyi kelésű hím rendkívül rossz állapotban volt, a szakemberek nem bíztak benne, hogy megéli a következő napot. Tünetei arra utaltak, hogy mérgezés áldozata lett, ezért kiürítették begyét, infúziót és gyógyszereket kapott. A megfelelő állatorvosi ellátásnak és gondozásnak köszönhetően a madár néhány nap alatt felépült. A sas gyógyulása feltehetően annak is köszönhető, hogy nem közvetlenül fogyasztotta el a mérgezett csalit, hanem valószínűleg egy a méregtől elpusztult állat teteméből evett – tette hozzá a szakember.

Veprik Róbert tájékoztatása szerint bár a végleges laboratóriumi eredmények még nincsenek meg, úgy tűnik, a sast karbofuránnal mérgezhették meg. A korábban talajfertőtlenítésre használt szert hosszú évek óta nem szabad használni az Európai Unióban, a gyakran baromfitelepek környékén elhelyezett mérgezett csalikat vagy csempészett vegyszerből vagy régebbről megmaradt készletek felhasználásával állítják elő. A csalétkek készítése orvvadászatnak, természetkárosításnak és állatkínzásnak is minősíthető, és többéves börtönbüntetéssel sújtható.

Az elmúlt tíz évben 76 mérgezett parlagi sast találtak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) adatbázisa szerint a ragadozók számára szándékosan kihelyezett mérgezett csalétkeknek már hatszáz védett és fokozottan védett madár esett áldozatul. Az esetek felderítése érdekében az MME együttműködik a rendőrséggel, a nemzetipark-igazgatóságokkal, az állatkertekkel és a vadászkamarával is. A munkát egy speciálisan kiképzett kutya is segíti, amely a csalikat keresi meg azokon a területeken, ahol mérgezés gyanúja merül föl.

A most a természetbe visszaengedett madár is egy mérgezésben elpusztult fajtársa, Remény jeladóját kapta meg. A sas útvonala több mint száz másik, nyomkövetővel felszerelt madárral együtt a www.satellitetracking.eu oldalon is látható lesz.

A parlagi sas síkságokon, füves pusztákon és mocsarak környékén fordul elő. A fokozottan védett madárfaj állományát a világon két-háromezer párra teszik, ebből Európában – nagyrészt Magyarországon és Szlovákiában – mintegy háromszáz költ. Hatalmas fészkét magas fákra építi. Nagy termetű, 70-80 centiméteres testhosszú, akár kétméteres szárnyfesztávú, feketés barna tollazatú sas faj. Kisebb emlősöket, elvétve madarakat, hüllőket zsákmányol, Magyarországon fő tápláléka az ürge és a hörcsög.

A képek csak illusztrációk!
(MTI)

Galériánk

Szabadon engedtek egy mérgezésből felgyógyult parlagi sast Szabadon engedtek egy mérgezésből felgyógyult parlagi sast Szabadon engedtek egy mérgezésből felgyógyult parlagi sast Szabadon engedtek egy mérgezésből felgyógyult parlagi sast
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!