MSZP: az uniós források befagyása nem kapcsolódik a gyermekvédelmi törvényhez

Belföld, 2021.12.22

Az uniós helyreállítási források befagyása semmilyen módon nem kapcsolódik a gyermekvédelmi törvényhez - jelentette ki szerdán Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.

Az ellenzéki politikus online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: csak az elmúlt hónapokban mintegy 320 milliárd forintnyi előleg "akadt bent" az unió brüsszeli büdzséjében azért, mert az Európai Bizottság nem tudja elfogadni Magyarország nemzeti tervét. A politikus kijelentette: garantálja, hogy egy kormányváltás esetén felszabadítják az EU befagyott helyreállítási és újjáépítési forrásait.

Az EP képviselő azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hazudott, amikor a keddi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel többször is visszatértek a témára. Hozzátette, az eseményen azt állították, hogy az EU "az LMBTQ-mozgalmakkal karöltve elégedetlen és megtámadta az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt".

A gyermekvédelmi törvény azonban nem más, mint egy olyan provokáció, amely azért született, hogy legyen mivel magyarázni az EU-s intézményekkel folytatott vitát, el lehessen magyarázni, hogy miért fagynak be a források - fogalmazott.

Ujhelyi István visszautalt arra, hogy szeptemberben egy levélben Várhelyi Olivérhez, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős magyar biztosához fordult az ügyben. Felidézte, a biztostól azt kérdezte, hogy ha az Európai Bizottság tényleg azért tartja vissza a forrásokat, mert az "LMBTQ-s, sorosista mozgalmakkal karöltve" bosszút áll Magyarországon, akkor a biztos erről milyen véleményt fogalmazott meg a testületben? Ha pedig nem igaz, akkor erről tájékoztatta-e a kormányt? - ismertette másik kérdését.

Hangsúlyozta, hogy végül nem a biztostól, hanem egy főtanácsadótól kapott választ, aki azt írta: továbbra is együttműködnek a magyar hatóságokkal és továbbra is konstruktívan dolgoznak annak érdekében, hogy a magyar terv megfeleljen a rendelet célkitűzéseinek és követelményeinek, valamint az európai adófizetők pénzének megfelelő és hatékony felhasználását garantáló legszigorúbb normáknak.

Az EP-képviselő végül annak a véleményének is hangot adott, hogy miután várhatóan januárban életbe lép az úgynevezett jogállamisági mechanizmus, ezért a következő hétéves költségvetési ciklus fejlesztési forrásai is veszélyben vannak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!