MSZP: a választási törvény hibáiért a Fideszt terheli a felelősség

Belföld, 2017.03.28

Az MSZP szerint a választási törvény minden hibájáért a Fideszt terheli a felelősség, és a nagyobbik kormánypárt az ötpárti egyeztetésen egyértelművé tette, hogy nem hajlandó átfogó módosításokra.

Az MSZP arra reagált keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy a Fidesz frakciója lezártnak tekinti a választási jogszabályokkal kapcsolatos vitát, miután közlése szerint az ellenzéki pártokkal nem lehetett egyezségre jutni a választási eljárási és kampányfinanszírozási jogszabályok módosításáról. Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője és Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében kifejtette: a március 9-i ötpárti egyeztetésen az ellenzéki frakciók képviselői nem biztosították támogatásukról az általuk szövegszerűen korábban megismert javaslatokat és március 20-ig végleges frakcióálláspontot ígértek. E határidőig azonban az MSZP elutasította, hogy a tervezetet jelenlegi formájában támogassa, a többi frakció pedig vissza sem jelzett.

Az MSZP azt írta: Kósa Lajos és Gulyás Gergely szerint a Fidesz által benyújtott és egyedül általa elfogadott választási törvény elfogadásáért "kizárólag az ellenzék a felelős", pedig álláspontjuk szerint a valóság ezzel szemben az, hogy a választási törvény "minden hibájáért a Fideszt terheli a felelősség". Kiemelték: az MSZP sohasem volt és nem is lesz partner abban, hogy a Fidesz "technikai módosításnak álcázva további 20-30 ezer szavazatot biztosítson magának".

A szocialista párt közleményében az áll: az ötpárti egyeztetésen a Fidesz egyértelművé tette, hogy a választójogi törvény átírására egyáltalán nem, a választási eljárási törvény átfogó, az egyenlőtlenségeket megszüntető módosítására pedig nem hajlandó. Közölték: az MSZP elutasítja a Fidesz választójogi törvényének "kozmetikázását.

Úgy értékeltek: a Fidesz 2011-ben és 2013-ban "politikai egyeztetés és egyetértés nélkül", minden ellenzéki párt tiltakozása ellenére, "erőből" verte át a választójogi és a választási eljárási törvényt. Hozzátették: az összes szaktanulmány és a 2014-es választási eredményeket elemző munkák "egyértelműen igazolják", hogy a Fidesz a választási törvényt magára írta, minden lényegi újítása neki kedvez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!