Negatívak a rektorhelyettesek tesztjei (Frissítve)

Belföld, 2020.03.25

Az eddigi tesztek eredményei alapján vélhetően nem fertőzte meg közvetlen kollégáit Rovó László.

Negatív koronavírus teszt Az egyetem rektorát többen felelőtlenséggel vádolják, csakúgy ahogy B. Nagy László országgyűlési képviselőt.

Portálunkon is beszámoltunk róla, hogy elkapta a koronavírust a Szegedi Tudományegyetem rektora. Rovó László jelenleg is karanténban van, ahogy közvetlen kollégái is. A szükséges kontakt­kutatásokat elvégezték, több mint 120 mintavétel történt, az érintettek házi karanténban vannak, de még mindig tartanak a vizsgálatok – mondta az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos. Információink szerint kedden megcsinálták a második koronavírusos tesztet, azoknak, akik kontaktusba kerültek a koronavírussal fertőzött rektorral, így a szegedi egyetemi vezetőinek és családtagjaiknak. A sajtóhírekkel ellentétben a rektorhelyettesek között nincsen fertőzött, ugyanis a második körben is behívták őket mintavételre. A protokoll szerint, akiknek pozitív az első tesztje, nem hívják be újbóli tesztelésre.
A Rektori Hivatalban dolgozó egyik felsővezetőtől is vettek mintát, az érintettől úgy tudjuk, hogy a második tesztje is negatív lett, amelynek eredményéről kedd este értesült.

Közben kiderült, hogy több koronavírusos beteg is van Szegeden, azonban ők bizonyítottan nem voltak kapcsolatban a rektorral.

A Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indított a Szegedi Tudományegyetem rektorával szemben. Az eljárás elindítását azzal indokolták, hogy Rovó Lászlónak, mint orvosnak, tanszékvezetőnek, rektornak és az SZTE Coronavirus Operatív Bizottság vezetőjének, külön figyelemmel kellett volna lennie az etikai kódex fenti pontjaira. Ráadásul az ezzel kapcsolatos szigorú rendelkezéseket pont a rektor látta el kézjegyével, mint vezető.

Közben egyre több ellenzéki politikus támadja Rovó mellett B. Nagy Lászlót, Szeged fideszes országgyűlési képviselőjét, aki a március 15-i koszorúzáson találkozott a rektorral. Miután kiderült Rovó fertőzöttsége, B. Nagy önkéntes karanténba vonult, ám hétfőn mégis részt vett a parlament ülésén. A képviselő egyébként külön ült a Parlamentben, ahol maszkot is viselt. Ezért először Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezető-helyettese vádolta meg felelőtlenséggel a Fidesz-frakciót. A Momentum szegedi elnöke szerint az SZTE rektora és a fideszes parlamenti képviselő a pozícióikhoz méltatlanul viselkedtek. Mihalik Edvin, ezért kedden délelőtt lemondásra szólította fel Rovó Lászlót és B. Nagy Lászlót is, majd délután ugyanezt tette a Jobbik Szegedi szervezete.  
(Webrádió)

Címkék

Prof. Dr. Rovó László rektor SZTE Szegedi Tudományegyetem Koronavírus Covid-19 Jobbik B. Nagy László
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!