OGY - Krónika 1. rész (MNB-beszámoló)

Belföld, 2018.10.18

Sikeresen és eredményesen működött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017-ben is - közölte a jegybank elnöke csütörtökön Budapesten az Országgyűlésben, az MNB 2017-es üzleti jelentése és beszámolója, valamint az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat együttes általános vitájában.



Bejelentés



Az elnöklő Jakab István bejelentette, hogy Simonka György (Fidesz) mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány érkezett a legfőbb ügyésztől közvádas ügyben. Az Országgyűlés elnöke a kezdeményezést megvizsgálásra kiadta a mentelmi bizottságnak - tette hozzá.



MNB-beszámoló



Matolcsy: sikeresen és eredményesen működött a jegybank tavaly


Az MNB 2017-ben is sikeresen és eredményesen működött, ahogy 2013 után minden évben - közölte a jegybank elnöke.

Matolcsy György hangsúlyozta, a jegybank törvényi feladatainak eleget tett, mérlegét pozitív eredménnyel zárta. Az MNB valamennyi leányvállalata és alapítványa hasonló módon sikeresen és eredményesen gazdálkodott, az alapítványok - amelyek csak az alapítói vagyon hozamát költhetik el - vagyonukat hatmilliárd forinttal gyarapították tavaly és több ezer pályázatot hagytak jóvá - tette hozzá.

Az elnök közölte, a jegybank 2013 óta nyereséges, tavaly 38,3 milliárd forintos pozitív eredményt ért el.

A jegybanki törvényi feladatairól, így az árstabilitás biztosításáról azt mondta, középtávú, célkövető monetáris politikát folytatnak.

"Az, hogy egyik negyedévben kisebb, vagy egyik negyedévben nagyobb az infláció Magyarországon, az még nem veszélyezteti a fenntartható, 3 százalékos inflációs célt" - fogalmazott.

Az MNB vezetője közölte, 2017-ben is mindent megtettek a 3 százalék körül árszínvonal-emelkedésért, tavaly az infláció már a jegybanki célsávon belül alakult, 2,4 százalék volt.

Hozzátette: a pénzügyi stabilitás megőrzését célzó feladatukat is maradéktalanul teljesítették. A magyar pénzügyi rendszer stabil volt, a bankrendszer ellenálló-képessége jelentősen megerősödött és a csalfa szereplőket a jegybank rendre "lefüleli" - magyarázta, hozzátéve: a stabilitást mutatja, hogy a magyar fizetőeszköz 2017-ben a világ tíz legstabilabb valutája közé került.

Matolcsy György úgy értékelte, a jegybank érdemben volt képes támogatni 2017-ben is a gazdaságpolitikát, amelynek célja az ország fenntartható felzárkózási pályára állítása.

A jegybankelnök szólt arról, a Monetáris Tanács által 2017 őszén bevezetett nem konvencionális eszközök azt eredményezték, hogy az állampapírok hozamgörbéje csökkent. Ez azért rendkívül fontos - mondta -, mert minél alacsonyabbak a kamatszintek az állampapírpiacon, annál kevesebbet kell kamatkiadásként kifizetni és annál több marad a költségvetés többi céljára.

Elmondta, az alapkamat 610 bázispontos csökkenését követően, valamint a bevezetett nem konvencionális monetáris politikai eszközök hatásaként a magyar költségvetés bruttó hazai termékhez mért kamatkiadása 2017-ben 600 milliárd forinttal volt kevesebb 2013-hoz képest. Ez a szám 2019 őszére 800 milliárd forint körül várható - jelezte. Hozzátette: 2017 végére 2013-tól számítva 1600 milliárd forintot takarított meg a magyar költségvetés az államadósság után fizetett kamatok révén.

"Ennyit ér egy helyes monetáris politika" - összegzett Matolcsy György.

Sikeresnek értékelte a 2017-ben zárult növekedési hitelprogramot, amely közlése szerint 2-2,5 százalékkal járult hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez.

Azt mondta, 2800 milliárd forint áramlott a programon keresztül a magyar gazdaságba. A program 2013-as indulásakor a "hitelkiszáradás" állapotában volt a gazdaság, azaz senki nem kapott semmire hitelt - mondta. Mára a 7000 milliárd forint körüli a vállalati hitelállomány, annak majdnem felét a növekedési hitelprogram adta - hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a program 2,5 százalékos fix kamatozású hitellehetőségével 40 ezer mikro, kis- és középvállalat élt.

Matolcsy György elmondta, a növekedési hitelprogram azért ért véget, mert a bankrendszer felkészült arra, hogy a MNB más programjainak támogatásával folytassa a hitelállomány bővítését.

Szerinte a 2017-es évet az jellemzi, hogy a magyar gazdaság minden egyes rétegében fenntartható módon bővült a hitelállomány, ebben segített a minősített fogyasztóbarát hitelek bevezetése is.

Kitért arra is, a jegybank felügyeleti alelnöksége 2017 végén 1544 intézmény prudenciális felügyeletét látta el. Az intézmények alapos vizsgálata a garancia arra, hogy sem rendszerszintű, sem egyedi kockázat nem terheli a magyar pénzügyi rendszert - tette hozzá.

A jegybankelnök beszámolt arról is, 2017-ben döntöttek arról, hogy a Giro Zrt. vezeti be az azonnali fizetést lehetővé tévő pénzügyi rendszert. Ez jelentős lépés lesz a következő években a magyarországi pénzforgalom gyorsítására és a pénzügyi stabilitás megőrzésére - vetítette előre Matolcsy György.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!