OGY - Krónika 12. rész (interpellációk, napirend után)

Belföld, 2018.09.17

További interpellációkkal, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyűlés ülése hétfőn.    



Fidesz: hogyan támogathatja a Sargentini-jelentést H. Ahmedet?


Ágh Péter (Fidesz) a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban azt kérdezte az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát, hogy miért támogatja a dokumentum a terrorizmusért elítélt Ahmed H-t. Mint mondta, a jelentés akár színtiszta hazugságok árán is megpróbálja lejáratni az országot, és egy bosszúnak tekinthető, mert Magyarország nem akart behódolni a "Soros-hálózat" eszmerendszerének.

Völner Pál, a minisztérium államtitkára azt mondta, a jelentés egy koncepciós eljárás Magyarországgal szemben, amelyben számon kérik a szigorú bevándorlási szabályokat.

Ahmed H. ügyével kapcsolatban azt mondta, a szír férfi megafonon buzdította Röszkénél a többi bevándorlót, megdobálta a rendőröket és rázta a kerítést, őt terrorcselekményért és határzár tiltott átlépésért elítélték.

Ágh Péter elfogadta a választ és azt kérdezte: hol voltak a jelentés támogató politikusok akkor, amikor a Gyurcsány-beszéd kiszivárgása utáni cselekmények történtek Budapesten?


Jobbik: bezárják az összes nemzeti kereskedőházat


Gyöngyösi Márton (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet interpellációjával, hogy a 2012-ben létrehozott Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t felszámolják, bezárják a kereskedőházakat. A társaságnak az első három évben a képviselő elmondása szerint 9,5 milliárdos vesztesége volt, a befektetések nem térültek meg a magyaroknak.

Szerinte a kormány csak pénzcsapot látott a keleti nyitásban, kapcsolatokat nem építettek és lejáratták az országot. Azt kérdezte, hogy a "haveri körök kifizetése" a megszűnés utáni átszervezést követően is folytatódik-e.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt mondta, minden évben megdőlt a külgazdasági rekord, az export meghaladt a 100 milliárd eurót, 96 beruházás érkezett Magyarországra 3,5 milliárd euró értékben tavaly.

Azt kérte a képviselőtől, hogy ne a balliberális médiából tájékozódjon, és úgy vélte, a kereskedőház és az exportpromóciós rendszer állami szolgáltatást végez, de a bevétel a kis- és középvállalkozásoknál jelentkezik.

Gyöngyösi Márton nem fogadta el a választ, szerinte nem kapott válaszokat, az exportszámoknak semmi köze a kereskedőház tevékenységéhez.

A képviselők 111 igen, 26 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta a választ.


Jobbik: a VMSZ is támogatott magyarellenes intézkedéseket


Szávay István (Jobbik) azt mondta, a vajdasági parlamentben döntés született arról, hogy november 25-ét a délvidék elszakításának évfordulóját ünnepnappá nyilvánítják és felháborító, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatta.

A Fidesz délvidéki "hűbérese" partner volt ebben, sőt, a Magyar Nemzeti Tanács jogkörének szűkítése ellen sem tettek semmit.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy folyamatos a koszovói, muzulmán cigányok betelepítése a magyarok lakta területre és azt kérdezte, hogy miért nem tesz semmit ez ellen a magyar kormány.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt mondta, a VMSZ-nek korlátozott a mozgástere, de épp az ő erejüket mutatta, hogy a döntésben a kisebbségek is meghatározhattak egy-egy napot, amelyet hivatalos ünnepnek ismernek el, ez augusztus 20-a lett.

Szávay István örömét fejezte ki, hogy a kormány figyelemmel kíséri a cigányok betelepítését, de nem fogadta el a választ. A parlament 111 igen, 23 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta azt.


Napirend után


Napirend utáni felszólalásra kilenc képviselő jelentkezett. Schmuck Erzsébet (LMP) az azbeszttelenítés folytatását sürgette, Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a szexuális erőszak elleni kormányzati fellépés hiányát hozta szóba, Farkas Félix roma szószóló a cigányzene életben tartását kérte a képviselőktől. Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. működésével kapcsolatos anomáliákat említette, Z. Kárpát Dániel (Jobbik) folytatta Meddig még? című felszólalás-sorozatát a kilakoltatások témájában. Ander Balázs (Jobbik) Nagyatádi Szabó Istvánról emlékezett meg, míg frakciótársa, Varga-Damm Andrea a devizahitelesek érdekében kért szót. Utolsóként a független Dúró Dóra szólalt fel, és állami támogatást kért a két hete történt badacsonyi gyilkosság elkövetőit elfogó biztonságiaknak.


A felszólalást követően Latorcai János levezető elnök lezárta a napirend tárgyalását, a képviselők kedd reggel folytatják a munkát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!