OGY - Krónika 3. rész (napirend, interpellációk)

Belföld, 2018.06.18

A napirend elfogadása után az interpellációk keretében az elvándorlásról, az online kasszákról, a tankönyvekről és a klímaváltozásról is szó volt az Országgyűlés hétfői ülésén.



Szűcs Lajos jegyző Áder János államfő államtitkárok kinevezéséről szóló átiratait ismertette, majd Kövér László házelnök elmondta: az igazságügyi bizottság fenntartotta az előző ciklusban a szemléltetésekről született határozatot.

A Ház ezt követően változtatás nélkül fogadta el az előzetesen közzétett napirendi javaslatot.


Interpellációk


Jobbik: mit tesz a kormány az elvándorlás ellen?



Rig Lajos (Jobbik) azt fejtette ki, hogy szerinte sokakat a düh kerítette hatalmába a választási eredmény után. "Mindenki tudja, hazugságok, megfélemlítés és könyöradomány nélkül nem tudtak volna győzni" - fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy képviselni kell azokat is, akik itthon kívánják látni gyermekeiket, unokáikat, ezért feltette a kérdést: mit tesz a kormány az elvándorlás visszaszorításáért és azért, hogy visszacsábítsa a külföldön rekedt embereket.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára normálisnak nevezte, hogy az ellenzéki pártok rosszul viselik a vereséget, de megmosolyogtatónak tartja, hogy azt a választási rendszerre fogják. Kijelentette: jelentősen csökkent a munkanélküliség, béremelési programok zajlanak, az államadósság is csökken, növekednek a családtámogatások, mindezek pedig egy erősödő ország bizonyítékai. Tavaly már többen tértek haza Magyarországra, mint ahányan elindultak külföldre dolgozni. Szerinte szégyellni annak a pártnak kell magát, amelyik kukába dobta korábbi elveit.

A képviselő nem fogadta el a választ, a Ház azonban megszavazta azt, 113 igen szavazattal, 36 nem voks és 1 tartózkodás mellett.


MSZP: miért landol magánzsebekben az online kasszák extra profitja?


Tóbiás József (MSZP) szerint a kormány nem mulasztotta el, hogy jó fizetési lehetőségeket biztosítson "a NER oligarcháinak". Kifogásolta, hogy a kisvállalkozások kárára tesz szert havi 40 millió forintos extraprofitra Garancsi István cége, a Mobil Adat Kft. A kormány ugyanis lehetővé tette, hogy az online kasszák bekötésével a cégeknek hozzá kell járulniuk az adatforgalomhoz. Ráadásul a költséget a minisztérium rendeletben, hatósági árként határozza meg.

Mikor akarják csökkenteni a kisvállalkozások ezen terheit? Miért kell magánkezekben landoltatni az extraprofitot? - sorolta kérdéseit.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkára taglalta az online kasszák előnyeit, a többi közt azt, hogy bevezetésük óta jelentősen nőttek az állam bevételei. Beszámolt arról is, hogy a kormány támogatást nyújtott a kasszák beszerzéséhez.

A kasszák által az is látható, ha valaki nem jelenti be munkavállalóit - ismertette. A 2014-es bevezetés óta feleakkora az adóelkerülés Magyarországon, mint a régió országaiban. Kijelentette azt is: az online pénztárgépekhez kapcsolódó hatósági árak árcsökkentését tervezik a jövőben.

A képviselő nem fogadta el a választ, a Ház azonban megszavazta azt, 113 igen szavazattal, 31 nem voks mellett, 1 tartózkodással.


A DK egy tankönyv ellen emelt szót


Arató Gergely (DK) arra kérdezett rá: meddig lesz cigányok elleni uszítás az egyik magyar tankönyvben. Felidézett egy szócikket, amely "félkóbor cigányokról" szól és amely szerint esetükben egy kis kegyetlenséget el kell követni a humanitás nevében. Szerinte ezzel a rasszizmust terjesztik, újabb területeken korbácsolják fel az indulatokat.

A szöveg nélkülözi a forráskritikát - kifogásolta, és színvonaltalannak, szakmaiatlannak nevezte azokat a könyveket, amelyeket az iskolákra kényszerítenek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta, hogy az idézet a cigányság dualizmuskori helyzetéről szól, az eltérő tördeléssel, a tananyagtól elkülönülten szerepel a tankönyvben. A diákok feladata a többi közt annak megvitatása, elfogadható és eredményes-e a szövegben javasolt módszer. Az államtitkár emlékeztetett Arató Gergely korábbi szavaira, amely szerint az oktatás feladata gondolkodó diákok nevelése, és kijelentette: a feladat is a kritikai gondolkodást, az érveléstechnika elsajátítását segíti.

"Önöknek az fáj, hogy nem részben külföldi tulajdonú cégek állítják elő a tankönyveket"- jegyezte meg.

A képviselő nem fogadta el a választ, azt a Ház szavazta meg 112 támogató vokssal, 18 nem szavazat és 12 tartózkodás mellett.


LMP: mit tesz a kormány a klímaváltozás ellen?


Schmuck Erzsébet (LMP) ténynek nevezte, hogy a klímaváltozás valóság és veszélyes, a folyamat megfékezéséért szerinte mégsem tesz semmit a kormány. Kijelentette: a rendszerváltás után a nehézipar összeomlása miatt csökkent a kibocsátásunk, 2015-ben azonban fordulat történt, azóta évente legalább 5,6 százalékkal növekszik a szén-dioxid-kibocsátásunk. Milyen intézkedéseket terveznek a megújuló energiaforrások hasznosítására? - kérdezte.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára közölte: 2021 után csökken a létesítmények számára elérhető kvóták száma és nő a kvótaár, ami mérsékli a kibocsátást, és növeli hazánk bevételét, amit az elektromobilitás és a megújuló energiák használatának támogatására lehet fordítani.

Beszámolt arról is, hogy Magyarország támogatja leginkább a lakossági kiserőművek számának növekedését. Hozzátette: 2020-ig a megújuló energiák felhasználásának bővülése várható az operatív programok forrásainak köszönhetően.

A képviselő nem fogadta el a választ, az Országgyűlés azonban megszavazta azt, 114 igen szavazattal, 28 nem és 1 tartózkodó voks mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!