OGY - Krónika 5. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2018.06.18

A munkabérekről, az akadémiai kutatóhálózatról, a tao-pénzekről, az azbesztmentesítésről és az ingatlanok energetikai fejlesztéséről is faggatta az ellenzék a kormányt hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések órájában.



Jobbik: mit tesznek azért, hogy Magyarország ne legyen "Európa rabszolgapiaca"?


Jakab Péter (Jobbik) szerint miközben "a korrupt Fidesz-elit a magyar emberek pénzén hízik kövérre", és Magyarország Bulgáriával holtversenyben küzd az EU legkorruptabb állama címért, aközben a munkabéreket illetően a magyar dolgozókra úgy tekintenek, mint "olcsó rabszolgákra a sor mellett". Mit kívánnak tenni azért, hogy Magyarország ne legyen "Európa rabszolgapiaca", hogy legalább a visegrádi országok bérszínvonalát elérjük? - kérdezte.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában kiemelte: évek óta folyamatosan nőnek a bérek Magyarországon, a minimálbér és a garantált bérminimum is jelentősen emelkedett. Emellett a rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian, mint most, sőt sok helyen már a munkaerőhiány a probléma - tette hozzá, úgy fogalmazva: Magyarország tartja a lépést a V4-ekkel.


MSZP: a kormány ellenőrzése alá akarja venni a független akadémiai kutatást?


Hiller István (MSZP) azt bírálta, hogy a jövő évi büdzsére tett javaslat az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendeli a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek költségvetési forrásait. Kijelentette: ezt egyetlen kutató sem költségvetési ügynek tekinti, hanem mindegyikük fenntartással fogadja a döntést, és úgy gondolják, a kormány ellenőrzése alá akarja venni a független akadémiai kutatást.

Gulyás Gergely miniszter úgy reagált: a kutatás-fejlesztésre fordítható összegek - ahogyan az elmúlt években, úgy - a következőkben is emelkedni fognak, abban pedig szerinte egyetértés van a vitázó felek között, hogy helyes, ha egységes a K+F iránya. A cél az, hogy az innovációs források felhasználása az MTA bevonásával történjen, de úgy, hogy ebbe a szakminisztériumnak döntő beleszólása lehessen - mondta, hangsúlyozva, hogy az MTA szervezeti függetlenségét nem érinti a javaslat.


DK: mikor adja ki a felcsúti akadémia a tao-papírokat?


Gréczy Zsolt (DK) azt a jogerős bírósági döntést idézte fel, amely szerint a felcsúti labdarúgó-akadémiának ki kell adnia a tao-támogatásairól szóló dokumentumokat. Ez azonban eddig nem történt meg, mert Mészáros Lőrinc, az alapítvány vezetője erre azt válaszolta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma bekérte a papírokat - mondta az ellenzéki politikus, aki követelte az adatok mielőbbi kiadását, mert a magyaroknak szerinte joguk van tudni, mire ment el 20 milliárd forint a pénzükből.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely azt felelte: miután az eljárásban született egy ítélet, feltételezi, hogy annak végrehajtása folyamatban van. Mi köze ehhez a kormánynak? - kérdezett vissza.


LMP: milyen segítségre számíthatnak a szórt azbesztet tartalmazó ingatlanokban élők, dolgozók?


Schmuck Erzsébet (LMP) arra várt választ a kormánytól, hogy mikor és milyen állami segítségre számíthatnak a szórt azbeszt jelentette veszélynek kitett állampolgárok és közintézmények. Emlékeztetett: 1970 és 1990 között a szórt azbesztet széles körben használták, ám kiderült jelentős egészségkárosító hatása. Az azbesztmentesítési program az elmúlt nyolc évben azonban nem igazán haladt, pedig tízezreket érint a probléma - mondta.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára azt válaszolta: 300 milliárd forintra lenne szükség, ez azonban meghaladja a költségvetés lehetőségeit, ám a tárca fontosnak tartja az azbesztmentesítést, ezért programot dolgozott ki rá, noha ez a jövőben nem a környezetügyi államtitkárság feladata lesz.


Párbeszéd: miért nem a lakóotthonok energetikai korszerűsítését támogatja a kormány?


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról beszélt, pártja elhibázottnak tartja a középületek energetikai fejlesztésének programját, mert a Párbeszéd szerint nem a kormányzati ingatlanokat kellene felújítani, hanem a lakóotthonokat, így ugyanis nem a magyar emberek életét segíti a program. Tervezi-e a kormány, hogy átalakítja a rendszert? - kérdezte.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkára úgy reagált: az uniós források a magyar embereket, önkormányzatokat, vállalkozásokat segítik, és a hatékonyságot tekintve szerinte ugyanolyan fontos, hogy a középületeket is fejlesszék, hiszen azokat is a magyar emberek használják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!