OGY - Krónika 6. rész (államközi egyezmények, napirend után)

Belföld, 2018.06.12

Az Európai Unió (EU) és Mongólia, valamint az EU és Chile közötti megállapodások kihirdetéséről szóló törvényjavaslatok általános vitájával, majd napirend utáni hozzászólással fejezte be munkáját kedden az Országgyűlés.



Horvátország csatlakozása az EU és Mongólia közötti partnerségi keretmegállapodáshoz



Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára a javaslatot ismertetve elmondta, Horvátország 2013-as uniós csatlakozásával vállalta, hogy jegyzőkönyv útján csatlakozik az Európai Unió és tagállamai által megkötött nemzetközi megállapodásokhoz.

A Mongóliával kötött keretmegállapodás tartalmazza az emberi jogokra, a Nemzetközi Büntetőbíróságra, a tömegpusztító fegyverekre, a kézi- és könnyűfegyverekre és a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó uniós standard politikai záradékokat, továbbá végrehajtja az adózással és a migrációval kapcsolatos uniós szakpolitikákat - ismertette.

A megállapodás olyan területeket ölel fel, mint az egészségügy, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, az energiaügy, az oktatás és a kultúra, a munkaügy, a foglalkoztatási és szociális kérdések, a tudomány és technológia, valamint a közlekedésügy.

Takács Szabolcs azt mondta, az EU-mongol kapcsolatok fejlesztése összhangban áll a magyar kormány keleti nyitást szorgalmazó szándékaival.

Balla Mihály (Fidesz) a Kína és Oroszország közé ékelődött Mongólia eurázsiai közvetítő szerepét hangsúlyozta.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) üdvözölte az előterjesztést és elmondta, az ilyen megállapodások erősítik a belső ázsiai országok és a nyugati államok kapcsolatát.

Gurmai Zita (MSZP) szerint a megállapodás alapot jelent az EU és Mongólia hatékonyabb együttműködéséhez.

Az elnöklő Hiller István az általános vitát lezárta.


Kibővül az Európai Közösség és Chilei közötti társulási megállapodás


Az Európai Közösség, valamint a Chilei Köztársaság közötti társulási megállapodás, valamint az ahhoz csatolt jegyzőkönyvek kihirdetéséről szóló törvényjavaslat vitájával folytatta munkáját a parlament. Az indítványt ismertető Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, a megállapodás célja egy, a viszonosságon és a kölcsönös érdeken alapuló politikai és gazdasági társulás létrehozása. A megegyezés hozzájárul az áruk, a szolgáltatások és tőke kereskedelmének könnyítéséhez, valamint a társadalmi, gazdasági, kulturális, pénzügyi kapcsolatok fejlesztéséhez - közölte.

Kiemelte, hogy Chile volt az első latin-amerikai ország, amellyel az EU társulási megállapodást kötött. Az ezt követően csatlakozó uniós tagállamok egyetértettek a megállapodással és lehetőséget kaptak annak kiszélesítésére - emlékeztetett az államtitkár.

Balla Mihály (Fidesz) arról beszélt, hogy 2013-ban magyar származású üzletemberek újjáalakították a Chilei-Magyar Kereskedelmi Kamarát, 2014-ben pedig újra megnyitott a chilei magyar nagykövetség. A társulási megállapodás a latin-amerikai ország számára is kiemelten fontos - tette hozzá a vezérszónok, aki az indítvány támogatására kérte a parlamentet.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) azt mondta, hogy a társulási megállapodás a gazdasági együttműködés mellett a versenyképesség és az innováció fontosságára is felhívja a figyelmet. A képviselő, aki frakciója nevében üdvözölte a törvényjavaslatot, különösen fontosnak nevezte a két ország agrárpolitikai intézkedési terveit.

Gurmai Zita (MSZP) felhívta a figyelmet, hogy a latin-amerikai térségben Mexikó és Brazília után Chile Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere. Az MSZP támogatja a megállapodást - közölte.

Ezt követően Hiller István levezető elnök a vitát lezárta.

Takács Szabolcs Ferenc viszontválaszában hangsúlyozta, hogy a déli kapcsolatok fejlesztése kiemelt szerepet kap a kormány politikájában.



Napirend után


Az egyetlen napirend utáni felszólaló, Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a lakhatási problémákra hívta fel a figyelmet.

Ezt követően Hiller István az ülést bezárta, a következőt pedig jövő hét hétfőre hívta össze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!