OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések, kérdések)

Belföld, 2018.06.11

Az ápolási díjról, az ingyenes gyermekétkeztetésről is szó volt az azonnali kérdések között hétfőn az Országgyűlésben. A képviselők ezt követően a kérdésekre tértek át.



Fidesz: a baloldali pártokat csak a pénzéhség tartja össze


Salacz László (Fidesz) azt idézte fel, hogy egy dokumentum szerint Molnár Gyula, az MSZP leköszönő elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és a Liberálisok megállapodtak arról, hogy választási együttműködésük fejében 60 millió forintot juttatnak Bősz Anettéknek. Szerinte felvetődik, hogy az MSZP és a Párbeszéd burkolt pártfinanszírozást kívánt-e megvalósítani közpénzből. Szerinte ez az eset is mutatja, hogy a baloldali pártokat semmi más nem tartja össze, csak a pénz éhsége, a hatalom megszerzése.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte: a baloldal valóban "hemzseg a korrupciós botrányoktól". Az említett ügyben pedig valóban felmerülhet a tiltott pártfinanszírozás gyanúja - közölte.


Jobbik az ápolási díjról


Varga-Damm Andrea (Jobbik) a beteg, fogyatékkal élő családtagjukat gondozók tisztességes megbecsülését vetette fel. Mint mondta, ez 400 ezer családot érint Magyarországon. Idézte az alaptörvényt és kitért arra, ha a gazdaság olyan erős, mint ahogy elhangzott, akkor itt az ideje, hogy azoknak az embereknek, - hogy ne kelljen intézetbe vinniük családtagjukat -, legalább az átlagbér járjon, illetve a juttatásokat egészítsék ki az átlagbérre.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára közölte: a következő szavazáson győzze meg képviselőtársait, hogy szavazza meg az emeléseket. Ezt eddig egy alkalommal sem tették meg - jegyezte meg.

Jelezte: az ápolási díj alapösszegét 28 500 forintról 32 600 forintra növelték, az emelt összegű ápolási díjét 37 050 forintról 44 250 forintra, kiemelt ápolási díjat vezettek be, ennek összege 58 600 forint. A súlyosabban sérült hozzátartozó ápolása esetén 37 050 forint helyett 58 600 forintot kap. Hozzátette: egy 63 százalékos emelést nem kellene lebecsülni, azt már észre lehet venni, s a juttatásokat a kormány szeretné a későbbieknek növelni.


KDNP: hogyan valósult meg az ingyenes étkeztetés


Aradszky András (KDNP) az ingyenes étkeztetés területén a kormányzati célok megvalósulásáról érdeklődött. Jelezte: a KDNP minden olyan intézkedés mellett kiáll, amely a családok támogatását szolgálja. Idén a kormány az eddiginél is nagyobb figyelmet szentel a témának, az idei év a családok éve.

Rétvári Bence elmondta: 2333 település vontak be a szociális gyermekétkeztetés rendszerébe, és mindenki aki igényel, kap támogatást. Most már az évközi szünetekben is van étkeztetés, nemcsak nyáron. Ismertette: tavaly nyáron 133 ezer gyerek után jelentettek be igényt. A tavaszi szünetben ez 95 ezer, az őszi szünetben 104 ezer, a téli szünetben 113 ezer volt ez a szám.

Míg 2010-ben 22 milliárd, idén 79 milliárd forint jut erre a célra a költségvetésből. Ez nem csupán szociális juttatás, hanem a családtámogatás része - közölte a parlamenti államtitkár.


Ungár Péter (LMP) az azonnal kérdések után szóvá tette, hogy az ülést vezető Latorcai János, aki előzőleg Tordai Bencét (Párbeszéd) rendre utasította, nem állapíthat meg tényeket, erre ugyanis jogosultsága.

"Mélységes tisztelettel kérem, ennek feleljen meg" - fogalmazott az ellenzéki képviselő.

"Igyekszem, képviselő úr, igyekszem" - reagált Latorcai János.


Kérdések


MSZP: mit tesz a kormány a légszennyezés ellen?


Varga László (MSZP) azt kérdezte, hogy a kormány mit akar tenni a légszennyezés csökkentésének érdekében. Hangsúlyozta, hogy például Miskolcon és környéke nagyon régóta küzd a problémával.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára azt felelte, hogy 2011-ben indítottak egy programot a szálló por kibocsátása ellen, amelynek során összesen 160 milliárd forintot használtak fel. Kiemelte a Fűts okosan kampányt is, amelynek szintén vannak a légszennyezés elleni elemei.


LMP: mikor dönt a kormány a CEU-ügyben?


Ungár Péter (LMP) azt kérdezte, hogy a kormány mikor hoz döntést a CEU-ügyében. A képviselő véleménye szerint a kabinet csak az időhúzásban érdekelt, ugyanis az egyetem minden neki szabott feltételt teljesített.

Magyar Levente, a külügyi tárca államtitkára azt mondta, hogy a magyar felsőoktatási törvény egyértelmű és minden iskolára vonatkozik. Magyarországon csak olyan egyetem adhatja ki egy másik ország diplomáját, amelyik az adott országban minősített és regisztrált oktatási tevékenységet folytat - közölte. Hozzátette, vizsgálják, hogy folyik-e CEU-s képzés az Egyesült Államokban.


Párbeszéd: emelik-e az otthonápolási díjat?


Burány Sándor (Párbeszéd) azt kérdezte, hogy a kormány tervezi-e az otthoni ápolási díj emelését illetve elismeri-e munkaviszonyként az otthonápolást.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy a kormány az elmúlt években is több intézkedést tett az ügyben. Az alap- és az emelt összegű ápolási díj mellett egy kiemelt kategóriát is létrehoztak - említette példaként.


Fidesz: Magyarország a világ 15. legbiztonságosabb országa


Ágh Péter (Fidesz) arról beszélt, hogy egy nemzetközi kutatás szerint Magyarország a világ 15. legbiztonságosabb országa. A képviselő azt mondta, miközben a déli határvidéket sikerült megvédeni a migráció ellen, addig a belső bűnözési statisztikák is javultak.

Kontrát Károly belügyi államtitkár azt felelte, hogy 2010-óta a parlament szigorú törvényeket fogadott el, miközben megerősítették a rendőrséget is. A biztonság viszont az a közösségi érték, amelyért holnap többet kell tenni, mint ma, a kormánynak pedig az a szándéka, hogy fenntartsa ezt a biztonságot - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!