OGY - Krónika 7. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2022.07.19

Változott a frakciófinanszírozás és a vagyonnyilatkozati rendszer, valamint módosult a házszabály a parlament keddi döntése értelmében.



Változik a frakciófinanszírozás és a vagyonnyilatkozati rendszer


Átalakította a frakciófinanszírozást és az európai parlamenti (EP-) képviselőkével megegyező vagyonnyilatkozati rendszert vezetett be az országgyűlési képviselőkre vonatkozóan a parlament.

Kormánypárti képviselők kezdeményezésére 135 igen, 45 nem szavazattal fogadták el az Országgyűlésről szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását.

Az országgyűlési törvény szerint január 1-jétől a működési keret alaptámogatás része a közös listán bejutott frakcióknak nem jár külön-külön, hanem csak a közös lista kapja meg, és az összeg egyenlő arányban oszlik meg a közös listán indult pártok frakciói között.



Módosul a házszabály


Szintén kormánypárti képviselők kezdeményezésére módosul a házszabály, amely ezentúl lehetővé teszi a közös listát állító pártok frakciói között az átjárást, azaz a képviselő számára lehetővé válik a közös jelöltség keretein belül a szabad frakcióválasztás, nem válik függetlenné. A határozati javaslatot 135 igen, 47 nem szavazattal hagyták jóvá.

A következő parlamenti választás után képviselőcsoportot 5 fő alakíthat, ha - például kilépés miatt - ez alá csökken a létszám, megszűnik a frakció. A korábbi szabályozás szerint három fő volt a minimális frakciólétszám.


Interpellációk



A parlament elfogadta a hétfőn elhangzott interpellációkra adott válaszokat.



Hungarikum Bizottság delegáltjai



A parlament 152 igen, egy nem szavazattal és két tartózkodás mellett határozott a Hungarikum Bizottság négy tagjának delegálásáról. A mezőgazdasági bizottság javaslatára kormánypárti jelölés alapján a bizottság tagja Lezsák Sándor (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) lett, míg ellenzéki jelölés alapján Dócs Dávidot (Mi Hazánk) delegálták. A nemzetiségek bizottsága Varga Szimeont javasolta a testületbe.

A delegáltak esküt tettek.

A Hungarikum Bizottság állítja össze többek között a Magyar értéktárat.



Jegyzőválasztás



Az Országgyűlés 175 igen szavazattal, egyhangúlag mellett jegyzővé választotta Vadai Ágnest (DK).

A népjóléti bizottság eddig üres elnöki posztjára Varga Zoltánt (DK) választották. Az európai ügyek, továbbá a mezőgazdasági bizottsági alelnöki posztjára is megválasztották a DK-s Barkóczi Balázst.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!