OGY - Krónika 9. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2024.03.25

A SPAR-vezetők vádjairól, a kormány kultúrpolitikájáról, a letelepedési kötvényprogamról és a HÉV fejlesztéséről is kérdezték a kormány tagjait hétfőn a parlamentben.



Jobbik: volt-e beszélgetés a miniszterelnök és a Spar vezetője között?



Lukács László György (Jobbik) azt kérdezte, volt-e beszélgetés a miniszterelnök és a Spar vezetője között, amelyen Orbán Viktor a rokonának akart állami pénzen vásárolni céges részesedést?

Értékelése szerint nem vet jó fényt Magyarországra, ha kormány törvényes vételi szándék helyett olasz vagy a szovjet utódállamokban elhíresült maffiamódszerekkel akar részesedést szerezni bármilyen cégben.

Ez a működési mód nemcsak "kulturálatlanságról tanúskodik", de gazdasági szempontból is veszélyes, hiszen ezek külföldi cégek könnyen elhagyhatják Magyarországot - tette hozzá.

Kitért arra is: a kormány által támogatott "haveri vállalkozások" működés- és versenyképtelenek, versenyhelyzetben nem állják meg a helyüket a magyar piacon sem.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója válaszában visszautasította a SPAR vezetőjének vádjait, és jelezte, a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy miként vehetnének jogi úton elégtételt.

Azt is mondta, az ellenzéki politikusnak a magyar gazdaság külföldiek előtti hitelességére vonatkozó félelmei alaptalanok, ezt bizonyítja, hogy soha ennyi országból, ilyen mennyiségben, ennyi iparágban külföldiek nem akartak Magyarországon befektetni.

Jelezte azt is, a piacon lévő külföldi és magyar tulajdonosok egyenlő jogi feltételeknek kell, hogy megfeleljenek, vannak olyan kiskereskedelmi láncok, amelyek nyereségesek, mások ugyanolyan piaci környezetben veszteségesek. A rossz üzletpolitikáról azonban nem Magyarország kormánya tehet egyik vállalkozás esetében sem.



Mi Hazánk: meddig támogat a kormány "undorító, liberális termékeket"



Dúró Dóra (Mi Hazánk) Farkas Wellmann Endre kitüntetése miatt vonta kérdőre a kormányt, kijelentve, verseiben kutyaürülék, guminő, öncélú válogatott trágárságok és obszcén szexualitást kifejező mondatok szerepelnek.

Kitért arra, a kormány által március 15. alkalmából Magyarország Babérkoszorúja Díjjal kitüntetett Farkas Wellmann Endre Térey-ösztöndíjasként havi rendszeres juttatást is kap a magyar adófizetők pénzéből.

Megjegyezte: a Térey-ösztöndíjat a Petőfi Irodalmi Múzeummal kötött szerződés alapján kapja, melynek vezetőjével, Demeter Szilárddal rokoni kapcsolatban áll.

Dúra Dóra azt kérdezte, mikor hagy fel a kormány azzal, hogy "undorító liberális termékeket finanszírozzon".

A képviselő arra kérte a válaszadó Vitályos Eszter parlamenti államtitkárt, hogy olvasson fel a képviselők előtt Farkas Wellmann Endre verseiből.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában jelezte, a kitüntetésekről nem egy miniszter dönt, hanem bizottság, komoly eljárás keretében.

Farkas Wellmann Endre életútját ismertetve elmondta, számos folyóirat munkatársa, 1998-ban a Nagyváradi Erdélyi Napló hetilapnál, 2000-ben pedig a Kriterion Könyvkiadónál dolgozott szerkesztőként. Elképzelhető - tette hozzá, hogy ezeket értékelve döntött a bizottság úgy, Farkas Wellmann Endre érdemes a Babérkoszorú-díjra.



Párbeszéd: nyomoznak-e a letelepedési kötvények ügyében?


Tordai Bence (Párbeszéd) arról kérdezte a legfőbb ügyészt, indult-e nyomozás a vesztegetés elfogadása miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentésük nyomán a letelepedési kötvények ügyében.

Az ellenzéki képviselő jelezte: újságírói oknyomozás eredményeiből tudható, hogy a program kínai kulcsszereplője hárommilliárd forintot hozott be az országba, és "itt hagyta" azt, szavai szerint Rogán Antalhoz közeli cégekben, ahonnan a miniszter találmányi díjat kap.

Ibolya Tibor, a legfőbb ügyész helyettese úgy nyilatkozott: eddig nem tudta, mire vonatkozik a képviselő kérdése. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen jelentőségű ügyben csak úgy lehet a tényeket megállapítani, hogyha e mögé jobban oda fognak nézni - fogalmazott.

Hangsúlyozta, jogállamban a nyomozás tényalapú vizsgálat, a feljelentés ténye önmagában nem prejudikál, ha pedig elrendelik a nyomozást, biztos benne, hogy az eljárás megfelelően, szakszerűen, törvényesen zajlik majd le.

Viszonválaszában a képviselő arra volt kíváncsi, ha kimutatható az összefüggés, elképzelhető-e, hogy vádat emelnek az ügyben. Ibolya Tibor viszonválaszában megismételte: ha a nyomozás ilyen eredményre jut, akkor ez megtörténhet. Arra emlékeztetett: az utóbbi időszakban emeltek vádat országgyűlési képviselővel és miniszterhelyettesessel szemben, "az ügyészség a helyén van és teszi a dolgát".


LMP: miért bünteti a kormány a fővárost a HÉV-felújítás halogatásával?


Kanász-Nagy Máté (LMP) arra várt választ az építésügyi és közlekedési tárca vezetőjétől, miért bünteti a kormány Budapestet "a HÉV-felújítás halogatásával", holott köztudott, hogy Budapestnek új HÉV-kocsikra és a vonalak felújítására van szüksége, és ha most születne döntés erről, akkor is évekbe telne a projekt lezárása.

Ágh Péter, a tárca parlamenti államtitkára kiemelte: a kérdéssel a képviselő azt sejteti, hogy a kormánynak nem volna érdeke Budapest fejlesztése, holott 14 év alatt 2500 milliárd forint állt rendelkezésre e célra, hogy Budapest egy olyan város legyen, amelyre minden magyar büszke lehet. Közölte: a kérdéses ügyben "az idén konkrét előrelépésről tehetünk bejelentést".

A képviselő jelezte: a budapestiekhez hasonlóan várja a bejelentéseket, de ez évek óta nem történt meg, amire az államtitkár úgy reagált: a baloldal "éveket vett el Magyarországtól", hogy gátolták a jogosan járó források felvételét, miközben a fejlesztések elmartadását róják fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!