OGY - Krónika 9. rész (szabálysértési törvény, NKE)

Belföld, 2018.07.03

A kedd délutáni parlamenti vita során az ellenzéki képviselők folyamatosan támadták a szabálysértési törvény javasolt módosítását, ami büntetné az életvitelszerű utcán tartózkodást. Ezt követően a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) fenntartói jogának változását érintő javaslat került napirendre.



Jobbik: senki nem szeretné, hogy emberek éljenek az utcákon


Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt mondta, hogy Jézus egy jászolban született, ezért az tud keresztényi szemmel gondolkodni, aki nem felejti el, hogy a Megváltó is hajléktalanként jött a világra.

A politikus hangsúlyozta, senki nem szeretné, hogy az utcákon, közterületeken hajléktalanok éljenek, de nem azért, mert nem szép látvány, hanem azért, mert ők is "a mi testvéreink".

Nem úgy kell megoldani a hajléktalanok sorsát, hogy rendőrt küldenek rájuk - szögezte le.

A felszólaló azt is bírálta, hogy a kormány nem kezdeményezett egyeztetést az ügyben, hogy az ellenzékkel közösen találják meg a megoldást.

Párttársa, Z. Kárpát Dániel azt mondta, hogy a nagyvárosokban tapasztalható helyzet fenntarthatatlan, ezért azonnal be kell avatkozni. A jogszabályban a rendvédelmi a "láb" látszik, de hiányzik a szociális és az egészségügyi "láb", vagyis a kabinet nem rendszerben kezeli a problémát - jelentette ki.


MSZP: a kormány sikertelenül próbálta megoldani a problémákat


Korózs Lajos (MSZP) úgy fogalmazott, hogy a kormány évekig próbálta megoldani a problémát, de minden próbálkozás elbukott. Példaként említette az ócsai lakóparkot, az öncsőd intézményét, illetve a Nemzeti Eszközkezelő Zr.-t.

Amennyiben a kabinet a lakhatás jogát alapvető emberi jognak minősítette volna, vagy bővítette volna a szociális bérlakások számát, akkor ezeket az indítványokat mindenki támogatta volna - emelte ki a képviselő. Ehelyett a kormány egy rendészeti törvényt próbál módosítani - jelentette ki.

Az MSZP azt is támogatta volna, hogy a gyermekes családokat ne lehessen kilakoltatni, de tavasszal a kormánypártok még napirendre sem voltak hajlandóak venni egy ilyen indítványt - emlékeztetett.


LMP: nem érkezett érdemi javaslat


Csárdi Antal (LMP) azt mondta, hogy a kormánypártoktól semmilyen, a valódi megoldás irányába mutató érdemi javaslat nem érkezett. A hajléktalanok munkavállalását gátolja, hogy nincs otthonuk - indokolta a bérlakásrendszer szükségességét.

A szabálysértési törvényt akkor lehet elővenni, ha minden más megoldási lehetőséggel megpróbálkoztak - közölte a képviselő.


DK: propagandacélú javaslat


Arató Gergely azt mondta, ilyen káros következménye van annak, ha a kereszténységből politikai terméket kreálnak. Azt javasolta, ezt mind a két oldal hagyja abba. Az ellenzéki pártok nem akarják az utcán tartani a hajléktalanokat, azt szeretnék, ha lenne választásuk, lennének olyan eszközök, amelyek lehetővé tennék, hogy ne kelljen ott élniük.

Szerinte nem érdekes, mit csináltak volna másként a kormánypártok 2010 előtt, most kellene kormányozni. Az ellenzéki képviselő választási célú, propagandamódosításnak nevezte a javaslatot.



Államtitkári zárszó



Kontrát Károly államtitkár megköszönte a hozzászólásokat, majd a zárszavában azt mondta: sajnálja, hogy a jó szándékot kétségbe vonják az ellenzéki képviselők. A hajléktalan emberek méltóságát nem azzal segítik, ha hagyják, hogy az utcán éljenek, hanem ha megfelelő minőségű ellátórendszert biztosítanak. A tiltó rendelkezésekre annak érdekében van szükség, hogy akik ezt nem veszik igénybe, velük szemben el tudjanak járni

Kitért arra is: a jövő évi költségvetésben szociális területen szerepel a szolgáltatások megfelelő biztosítása. A módosító javaslatokat mérlegelni fogják - ígérte.


Az általános vitát az elnöklő Latorcai János lezárta.


Változhat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói joga


Dunai Mónika (Fidesz) expozéjában elmondta: a Fidesz célja, hogy a magyar közigazgatás a kor kihívásainak megfelelő, a magyar emberek életét és ügyeik intézését megkönnyítő, letisztult feladat- és hatáskörrel rendelkező, takarékos intézményrendszer legyen. Cél a magyar közszolgálat, a jó kormányzás biztos alapjainak megteremtése, és tovább fejlesztése - közölte. Kiemelte: ezen célok megvalósításához elengedhetetlenek a korszerű tudományos ismereteken alapuló, felsőfokú képzések. Magyarország biztonsága, a világ növekvő biztonsági kockázatai, krízisei a magyar államot rendkívüli feladatokkal szembesítik - rögzítette, hozzátéve: a közügyek vitelében is innovatív szemléletre van szükség. Az NKE ezen célokat szolgálja, olyan szakembereket képez és képez tovább, akik a közszolgálat megannyi területén gyorsan és hatékonyan, szakszerűen tudják az állampolgárokat segíteni, szolgálni.

Dunai Mónika hangsúlyozta: ezen cél eléréséhez, a modern közigazgatás megteremtéséhez a minőségi oktatás továbbfejlesztéséhez gyorsabb és hatékonyabb működést kell biztosítani az NKE-nek. A módosítás erre tesz javaslatot. Kifejtette: az intézmény fenntartói irányítása jelenleg egy négy miniszterből álló fenntartói testülethez tartozik, amely a négy tag egyhangú szavazatával dönt. Ez ugyanakkor a fenntartó működését lassabbá és körülményesebb teszi.

Rámutatott: indokoltnak tartják, hogy az egyértelmű felelősség és az irányítás egy helyre, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerüljön. Ezzel együtt javasolják egy tanácsadó testület létrehozását, amely a Miniszterelnökség vezetésével és az igazságügyi miniszter, honvédelmi miniszter, a rendészetért felelős miniszter mellett kiegészül a külgazdasági és külügyminiszterrel. A testület javaslattételi és véleményezési jogkörrel bír a fenntartói hatásköröknél - közölte. Indokolt megteremteni a lehetőséget, hogy fenti tárcák költségvetési támogatást biztosítanak az egyetemnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!