OGY - Költségvetés - A költségvetési bizottság a jövő évi büdzséhez beadott módosítókat vitatta meg

Belföld, 2017.05.24

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága szerdai ülésén lezárta a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat részletes vitájának első részét, egyúttal több módosító javaslatot is megszavazott.

Az 1152 érvényes képviselői módosító javaslat közül öt, fideszes képviselők által benyújtott módosító javaslatot támogatott a parlamenti testület, amelynek eredményeként több tételt is átcsoportosíthatnak a költségvetési törvényjavaslatban. A testület nem támogatta például az Országos Bírói Hivatal elnökének indítványát a bírói illetmény emeléséről.

Az elfogadott módosító javaslatok értelmében együttesen több mint 7,5 milliárd forinttal csökkentenék a módosító indítványok közül a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaügyletekhez kapcsolódó fizetési kötelezettségét, ezzel párhuzamosan viszont egyebek között 5 milliárd forinttal növekedne a kiemelt közúti projektekre fordítható keret a Jászberényt elkerülő útszakasz befejezése érdekében.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-nek szánt költségvetési összeg a fogyasztók, a nemdohányzók, különösen a nemdohányzó fiatalkorúak védelmével kapcsolatos feladatok hatékonyabb ellátása érdekében 300 millió forinttal emelkedhet.

Emellett az Árpád-ház történelmi művét bemutató kiállítás megvalósításához kapcsolódó 2018. évi forrásigényt is biztosítaná a költségvetés, valamint többlettámogatást kaphat a Múzeumkert rehabilitációja, és a Magyar Állami Operaház történelmi és a trianoni Magyarország határvidékén tervezett turnéja.

A bizottság másik napirendi pontként megtárgyalta a 2017. évi költségvetési törvény módosítását is, a beérkezett képviselői javaslatokat elutasította, viszont a testület saját indítványát elfogadta. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatta a javaslatot, amelyre Banai Péter Benő, a tárca államháztartásért felelős államtitkára szerint azért volt szükség, mert a vártnál nagyobb források állnak a költségvetés rendelkezésre.

Az államtitkár elmondta: a 2017. évi költségvetési törvény elfogadásakor a kormány még 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, azonban az idei első negyedévi statisztikákat figyelembe véve 4,1 százalékra módosították az idei növekedési várakozásokat.

A bizottság elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2016. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot és döntött a bizottsági önálló indítvány benyújtásáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!