OGY - Krónika 11. rész (szociális változtatások, napirend után)

Belföld, 2014.11.25

A kormány szociális területet érintő változtatási javaslatainak általános vitájával, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyűlés keddi ülésnapja.



Vita a kormány szociális területet érintő változtatási javaslatairól


A kormány nevében Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára ismertette azt a javaslatot, amely célzottabb és hatékonyabb szolgáltatásokat vezetne be a szociális ellátás területén, továbbá például lakhatási támogatásokkal segítené a fogyatékkal élőket.

Az államtitkár hangsúlyozta, a módosításokkal tovább segítik az ápoló, gondozó otthonokat részben kiváltó, közelmúltban bevezetett támogatott lakhatást, amely a lakásokban nyitottabb és családiasabb életmódot enged meg a rászorultaknak.

A kabinet változtatási javaslatai a gyermekvédelmet is érintik, és a tavalyi törvénymódosítás tapasztalatai alapján például a nevelőszülői foglalkoztatási
jogviszony rugalmasabbá tételét javasolják - fejtette ki Czibere Károly.

A vitában Simicskó István sportért felelős államtitkár a javaslatból kiemelte a sporttörvény azon módosítását, amely betiltaná a gyermekek között vívott ketrecharcot.

A Fidesz nevében Kovács Sándor érvelt a kormány változtatásai mellett. Jó iránynak nevezte például a nevelőszülői hálózat bővítését, amely szerinte megfelelő eszköz lehet a társadalmi problémák csökkentésére.

Az ellenzi oldalról Korózs Lajos, az MSZP vezérszónoka elsősorban azért kritizálta az előterjesztést, mert azzal szerinte lehetőség nyílik arra, hogy több millió forintos belépési díjhoz kössék a szociális otthonokba történő költözést. A szocialista képviselő úgy fogalmazott, a kabinet az öngondoskodás növelésére hivatkozva "húzná le az időseket", miközben a magánnyugdíj-pénztárak megszüntetésével éppen ez ellen a folyamat ellen hat.

Vágó Sebestyén, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: a hajléktalanok ellátása érdekében a fogadóhelyek férőhelyszámának növelése helyett összetettebb segítséget kellene kidolgozni az érintetteknek, akiknek nagy része jelenleg nem hajlandó a menedékhelyekre menni. Az ellenzéki politikus támogathatónak nevezte a támogatott lakhatás bevezetését, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szociális otthonokba történő belépési hozzájárulás bevezetésével nem értenek egyet.

Az LMP véleményét ismertető Ikotity Isván szerint a szociális otthonoknál leépítésekre, intézmények bezárására lehet számítani a kormány előterjesztése alapján. A képviselő megjegyezte: attól tartanak, hogy a jövőben a szociális alapon otthonba jelentkezők háttérbe szorulnak majd azok mögött, akik képesek megfizetni a belépési hozzájárulást.

Czibere Károly zárszavában a belépési támogatásra vonatkozó ellenzéki megjegyzésekre válaszolva azt mondta, a bentlakásos szociális intézmények eddig feketén kérték ezeket az összeget, a változtatással visszaszorítják ezt a gyakorlatot. Kiemelte továbbá, hogy a módosítás ellenére senki nem marad ellátatlanul, belépési díjat ugyanis csak a férőhelyek felében lehet majd kérni.


Az ülést vezető Sneider Tamás lezárta a javaslat általános vitáját.


Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően a jobbikos Lukács László György pártja két költségvetési törvénymódosító javaslatát ismertette, Bartos Mónika (Fidesz) az ENSZ idei parlamenti meghallgatásán elhangzottakról számolt be, míg a szocialista Kiss László III. kerületi közterületi felújítások problémáit sorolta fel.


Sneider Tamás ezt követően lezárta az ülésnapot. Az Országgyűlés szerdán folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!