OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: migráció, kormány)

Belföld, 2017.06.23

A szerdán elhunyt Rubovszky György KDNP-s országgyűlési képviselőről emlékezett meg az Országgyűlés pénteki rendkívüli ülésén, amelyet a kormánypártok kezdeményezésére a múlt héten hiányosan megszavazott, majd a köztársasági elnök által megfontolásra a Háznak visszaküldött úgynevezett plakáttörvény-javaslat miatt tartanak.



Az elnöklő Latorcai János a magyar kereszténydemokrácia kiemelkedő alakjának nevezte Rubovszky Györgyöt, részletesen felidézte és méltatta KDNP-s politikus három évtizedes politikai pályafutását, valamint a gyászoló család megjelent tagjainak az Országgyűlés és maga nevében is őszinte részvétét fejezte ki. A képviselők néma felállással emlékeztek meg a KDNP képviselőjéről.



KDNP: a migráció az ország legnagyobb problémája



Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a képviselőcsoport nevében vett búcsút Rubovszky Györgytől. Ezt követően arról beszélt, hogy az ország legnagyobb problémája a migráció, amivel kapcsolatban a KDNP két fontos elvet tart szem előtt az üldözöttek segítését és az önvédelem kötelességét. Hozzátette: a kormány sokat tesz az üldözött közel-keleti keresztények támogatásáért, ugyanakkor megvédi a nemzetet és a családokat. Úgy vélte: Ferenc pápa lelkipásztorként, az egyes ember védelmében megfogalmazott szavai és a magyar kormány intézkedései, amelyekkel egy tömeg ellen védekezik, különböznek egymástól, de megférnek egymás mellett.

Rétvári Bence az emberi erőforrások minisztériumának államtitkára is megemlékezett Rubovszky Györgyről, akinek személyében szerinte egy "régi vágású úriembert" vesztett a magyar parlamentarizmus. A bevándorlással kapcsolatban kijelentette: Magyarország a legkeresztényibb és a legjózanabb megoldást választotta, amikor azt mondta, hogy megvédi az embereket a terrorizmus veszélyétől, miközben segít az üldözötteknek.



MSZP: az embereknek elegük van a kormányból



Burány Sándor (MSZP) az pártja nevében részvétét fejezte ki Rubovszky György halála miatt, majd arról beszélt, hogy az embereknek elegük van a kormányból, nő a kilátástalanság és az elvándorolni szándékozók aránya, ezért ezt a kormányt el kell zavarni. A politikus szerint 2016-ban közel négymillió mélyszegénységben élő ember volt, a minimálbért sújtó adók tekintetében Magyarország "Európa-bajnok", az áfakulcsnál pedig világrekorder. Bírálta a kormányt az oktatás és az egészségügy állapota miatt is.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára ugyanakkor azt mondta: 2,5 millióra csökkent a KSH szerint a szegénységnek kitett emberek száma, miközben 2010-hez képest 700 ezerrel dolgoznak többen az országban, a legfontosabb élelmiszerek áfája pedig 5 százalékra csökkent. Hozzátette: az egészségügyre 2010-hez képest 430 milliárd forinttal több áll rendelkezésre. Úgy vélte: az emberek majd a választáson elmondják, hogy miből van elegük, de az biztos, hogy az MSZP sok olyan dolgot művel, amiből sokaknak lehet elege. Hozzátette: egy "újabb csontváz esett ki a piros szegfűs szekrényből", hiszen Czeglédy Csabát, az MSZP meghatározó politikusát nemrégiben előzetes letartóztatásba helyzeték bűnszervezetben elkövetett csalás gyanúja miatt. Az államtitkár ennek az ügynek a tisztázására szólította fel az MSZP-t, mert szerinte ha ezt nem teszik meg, akkor bűnpártolást követnek el.



Fidesz: megvédjük Magyarországot



Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, képviselőcsoportja nevében búcsúzott Rubovszky Györgytől, akit a parlament egyik "utolsó nagy mohikánjának" nevezett. A frakcióvezető az EU brüsszeli csúcstalálkozójával kapcsolatban elmondta: Magyarország érdeke a migráció feltartóztatása, ezért a Fidesz-frakció a nemzeti konzultáció eredményével egyetértésben azzal a politikai támogatással indította el Orbán Viktor miniszterelnököt az Európai Tanács ülésére, hogy kvótában nincs kompromisszum, és nem szeretnék, hogy rajtunk kívül bárki más döntse el, hogy kivel akarunk együtt élni.

Hangsúlyozta: a Fidesz-frakció álláspontja továbbra is az, hogy Európa határait meg kell védeni minden eszközzel. Amíg ez a kormány lesz Magyarország irányításáért felelős addig semmiféle kerítésbontás nem lesz, ellenállunk minden olyan kísérletnek, jöjjön az az MSZP-től vagy miniszterelnök-jelöltjétől, Botka Lászlótól, ami felveti a kerítés elbontásának lehetőségét - fogalmazott.

Dömötör Csaba úgy vélte: "összeállt a kerítésbontó, betelepítés párti koalíció Magyarországon", aminek minden baloldali párt tagja, a Jobbik pedig csendestársként viselkedik. Közölte: a kormány nem enged a nyomásnak, bármilyen erős is legyen az.


LMP: szánalmas oligarchaháború folyik


Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője úgy fogalmazott, különleges ez a nap, mert még soha nem folyt Magyarországon ilyen nagy felhajtás mellett ilyen patinás épületben ilyen szánalmas oligarchaháború. "Kollektív szövegszerkesztéssel hegesztik" a többszörösen alaptörvény-ellenes jogszabályokat.

Az LMP nem vesz részt az oligarchaháborúban - szögezte le, hozzáfűzve: továbbra is várnak arra, hogy az Országgyűlésben a magyar emberek valódi problémáival foglalkozzanak.

Dömötör Csaba azt válaszolta, szerinte nincs olyan vita az Országgyűlésben, amely felesleges lenne. Az LMP is csatlakozott egy milliárdos szövetségi köréhez - vélekedett.

Ha összegeznie kellene, mit is akar valójában az LMP, kevés dolgot tudna megnevezni, mindenesetre "körvonalazódni látszik egy flört egy milliárdossal" - fogalmazott. Körvonalazódik egy betelepítéspárti politika is - tette hozzá.

Latorcai János azt mondta, hogy mivel Hadházy Ákos LMP-s képviselő kivonult a teremből, így "nem adta meg a lehetőséget" neki mint levezető elnöknek, hogy figyelmeztetésben részesítse őt az ülést megzavaró tevékenysége miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!