OGY - Krónika 3. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2015.04.28

Döntött a parlament a banki elszámolás szabályainak módosításáról és kiterjesztette a boltok vasárnapi zárva tartását a világörökségi területekre is.



Visszaélések ellen módosították a banki elszámolás szabályait



Az Országgyűlés kormánypárti képviselők kezdeményezésére több ponton módosította, illetve új részletszabályokkal egészítette ki a banki elszámolásról szóló törvényt azzal a céllal, hogy a hitelesek hatékonyabban érvényesíthessék jogaikat a pénzintézetekkel szemben. A képviselők 164 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 2 tartózkodás mellett fogadták el a visszaélések csökkentését célzó változtatásokat, amelyet Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke és három frakciótársa jegyzett.

A kormánypárti képviselők a módosítás céljának nevezték, hogy az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalatai alapján megjelöljék a pénzintézetek azon tevékenységeit, amelyek nem felelnek meg az elszámolási törvénynek és a fogyasztókat nagy számban sértik.


Kiterjesztették a boltok vasárnapi zárva tartását



A világörökségi területeken is elrendelik a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását; erről 133 igen, 37 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett döntött az Országgyűlés. A kormány a módosítást azzal indokolta, hogy a hatályos törvény szövege elvi alapon nem indokolható különbséget tesz a vasárnapi munkavégzés tilalma szempontjából a világörökségi és a nem világörökségi területen található üzletek között.

Módosult a nyitva tartásra vonatkozó szabályozás is, így azok az üzletek pedig, amelyek eddig reggel hattól tarthattak nyitva - akár hétköznap, akár vasárnap vagy ünnepnapon - már fél ötkor kinyithatnak. Beemelték a törvénybe azt is, hogy a jövőben az elárusító automaták is üzemelhetnek a hét utolsó napján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!