OGY - Krónika 5. rész (vitanap)

Belföld, 2018.02.21

Folytatódott az önkormányzatiságról és a háziorvosi ellátásról szóló vitanap szerdán az Országgyűlésben.



Fidesz: csökkenő szegénység, növekvő foglalkoztatás



Kovács Sándor (Fidesz) azt hangoztatta: nehéz vitatkozni a gazdasági tényszámokkal, és a gazdasági növekedés nem hiteleken alapul, hanem a magyar emberek munkáján. Értékelése szerint a közfoglalkoztatás elérte a célját, a munkaerőpiaci hiány miatt a továbbiakban az átképzésekre és a mobilitásra kell helyezni a hangsúlyt.

Kiemelte, hogy 25-ről 14 százalékra csökkent a jövedelmi szegénység, a rászoruló családokat segíti egyebek mellett az ingyenes gyermekétkeztetés és tankönyvek.

A kormánypárti politikus elismeréssel szólt a romaintegrációs programokról is, szerinte inkább ezzel kell foglalkozni és nem beengedni olyanokat, akik illegálisan jönnek Magyarországra.



Pogácsás: nőtt az önkormányzatok mozgástere



Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a feladatmegosztásra vonatkozó kritikákra reagálva azt mondta: az önkormányzatok állami feladatot láttak el, amikor fenntartóként részt vettek az oktatásban és nem kapták meg az ahhoz szükséges forrásokat. Az állam a feladat átvállalásával növelte a helyhatóságok mozgásterét - emelte ki.

Egyetértett azzal, hogy a fejlesztésekhez további forrásokra van szükség, s jelezte: azok már nemcsak uniós, hanem hazai forrású pályázatokon is elérhetők, pártállástól függetlenül.

A köztisztviselői illetményalappal összefüggésben az államtitkár azt mondta: az önkormányzatok mindig maguk tudták szabályozni a kérdést és nyolcból hét érdekszövetség ma is emellett foglal állást. A szakszervezeti tiltakozások értékelése szerint inkább politikai jellegűek, mint a bérhez kapcsolódóak.



MSZP: változásra van szükség



Mesterházy Attila (MSZP) felszólalásában kitért arra: amikor a kormány romapolitikáról beszél, először Farkas Flóriánt kellene elszámoltatnia a területen felhalmozott hiány miatt.

A gazdaságpolitikában változtatásokat tartott szükségesnek, igazságosabb szétosztást sürgetve. Az ellenzéki politikus szerint kevesebb stadionberuházásra van szükség és több pénzt kell elkölteni az oktatásra és az egészségügyre.

Nemzetközi kutatásokra hivatkozva azt mondta: a magyarok 82 százaléka szerint rossz irányba halad az ország, a problémás területek közé pedig az egészségügyi ellátást, a politikai korrupciót, a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenségeket, valamint az oktatást sorolták a megkérdezettek.

A szocialista képviselő azt fogalmazta meg, hogy az emberbe kell többet invesztálni.


Ónodi-Szűcs: csökken az orvoselvándorlás, rövidülnek a várólisták


Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt mondta: 2010 előtt súlyos trendek alakultak ki, az orvoselvándorlás mértéke minden évben nőtt, 2010 óta viszont csökken, ma harmadannyian mennek el, mint ahányan 2010-ben kértek engedélyt külföldi munkavállaláshoz.

Várólista rövidsége szempontjából is dobogós helyen van Magyarország az OECD-tanulmányok szerint - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte továbbá, hogy az idei költségvetésben 600 milliárd forinttal több van egészségügyre, mint a 2010-esben volt.


Fidesz: az MSZP foglalkoztatási katasztrófát hagyott az országra


Czomba Sándor (Fidesz) úgy értékelt: az MSZP 2010-ben óriási foglalkoztatási katasztrófát hagyott az országra, a mostani kormány azonban a munkaalapú társadalomra helyezte a hangsúlyt, és már nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány az alapvető probléma - a verseny- és a közszférában egyaránt. Megjegyezte: az állami szektorban is fontosak a bérfejlesztések.

Hozzátette, bízik abban, hogy a foglalkoztatás terén megmutatkozó eredmények kellő bizonyítékot adnak arra, hogy érdemes a Fidesz-KDNP-re szavazni.


LMP: erős helyi közösségek kellenek


Ikotity István (LMP) az önkormányzatiság kérdését érintve ismertette pártja szakpolitikai javaslatait. Ezek alapján erős helyi közösségekre, "valódi önkormányzásra" van szükség, mert ezek hiányában a vidék "kiürül". Felhívta a figyelmet arra, hogy óriási a vidékről elvándorlás mértéke, amelyet meg kell fékezni, ehhez viszont megfelelő vidékfejlesztési politika kellene.

Közölte: az LMP visszaállítaná a települések - mérettől független - önkormányzási jogát, és minden településnek lehetne főállású polgármestere, falugondnoka.


Fidesz: a háziorvosi ellátás problémája 2010 előtt kezdődött


Kovács József (Fidesz) arról beszélt, hogy a háziorvosi ellátás az egészségügyi alapellátás legfontosabb eleme, a háziorvosi rendszer problémái azonban nem 2010 után kezdődtek, hanem előtte.

A mostani kormány ugyanakkor megkezdte az egészségügyi alapellátás megerősítését, így például megemelte a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi praxisok díjazását, és letelepedési pályázatot írt ki háziorvosoknak és fogorvosoknak a betöltetlen helyekre - ismertette a kormánypárti képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!