OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2017.03.06

Sportberuházásokról, közösségfejlesztésről és környezetkímélő közlekedésről is volt szó hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések között.



MSZP: mi okozza a beruházások költségnövekedését?


Varga László (MSZP) szóvá tette, hogy Fürjes Balázs kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos egy interjúban blöffnek nevezte a Dagály aréna korábbi látványtervét. Szerinte a beruházás az eredetileg tervezettnél négyszer drágábban készült el. Egyúttal arra is választ várt, hogy a Puskás stadion költségei miért emelkedtek 190 milliárd forintra, miközben szerinte 100-ra tervezték. Azt kérdezte, kik a felelősök a túlárazásért.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában kiemelte: az uszoda-beruházást 38 milliárd forintból tervezték megvalósítani és annyi is lett, a további költségek - árvízvédelem, útépítés, közművek - nem ehhez tartoznak. A stadionnal kapcsolatban pedig azt mondta, azt 180 milliárd becsült értékkel tervezték és 190-re érkezett a legolcsóbb ajánlat. Rendelet szól arról, hogy 15 százalék eltérésig a kormány emelheti az árat, e felett értékbecslőt kell alkalmazni, itt ugyanakkor nem volt ilyen mértékű növekedés.



Jobbik: 3,2 milliárdot kifizetni a mellényzsebből?



Gyüre Csaba (Jobbik) arról kérdezett, honnan van pénze Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek arra, hogy kifizesse a kormányfő rokonságának érdekeltségében álló Cider Alma Kft. 3,2 milliárd forintos adósságát a kereskedőházak felé. Ha igaz, mindennek a vége közpénz - fogalmazott, szóvá téve, hogy a vállalkozó szerint 160 milliárd forintot nyert el különböző pályázatokon.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában azt mondta, nem tudja hova tenni a céget és pénzügyeit, s nem híve annak, hogy világnézeti meggyőződés alapján citáljanak vállalkozásokat a parlament elé. Megjegyezte, vannak MSZP-t, Jobbikot és Fideszt támogató vállalkozók is. A tárcavezető kitért arra is, hogy a "Soros Györgyhöz köthető korrupciókutató" azt állapította meg, hogy a cégcsoport 2014-ben a pályázatok 0,5 százalékán nyert. Amikor a Strabag nyert el ezer milliárd forintot, akkor hol voltak? - kérdezte a Jobbiktól.



KDNP: milyen közösségfejlesztési intézkedéseket, programokat tervez a kormány?


Hoffmann Rózsa (KDNP) a kormány közösségfejlesztési intézkedéseiről érdeklődött, fontosnak nevezve az önkéntes és karitatív tevékenységet végzők támogatását. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban 60 ezer szervezet munkáját támogatta a költségvetés, a források megduplázódtak. A kormánypárti politikus azt is kérdezte, hogy a tevékenységek előmozdítását mennyiben segítette az Emmi uniós pályázata.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások minisztériuma parlamenti államtitkára a közösségek összetartozásának erősítésében látta a nemzet erősödését. Válaszában kifejtette egyebek mellett, hogy 154 családos közösség 6,2 milliárd forint támogatásban részesült, 41 ifjúsági szervezet pedig 1 milliárd forintot kaphatott. Az ifjúsági kisközösségek 2,1 milliárd forintra pályázhatnak, az egyházak és civil szervezetek számára pedig heteken belül 8 milliárd forintos keret nyílik - ismertette az államtitkár, aki azt is kiemelte, hogy 27 milliárd forint áll azon fiatalok rendelkezésére, akik vidékre költöznek.



LMP: fejleszteni kell a környezettudatos közlekedést



Sallai R. Benedek (LMP) szerint a kormány a felső tízezernek kedvezett egyebek mellett a földügyekben és a rezsicsökkentésben, s akkor is így tesz, amikor nem kedvezményezi a kisvállalkozókat és kisembereket abban, hogy elöregedett járműveiket lecseréljék. Az ellenzéki politikus szerint mind a közösségi közlekedés, mind a rendőrség járműveit környezettudatosra kellene cserélni, s a kormány is élen járhatna az ilyen beszerzésekben. A támogatáspolitika átalakításáról érdeklődött.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára egyetértett a szándékkal és megjegyezte, hogy a dízel autók aránya sajnálatosan növekedett. Kiemelte, hogy mind a főváros, mind a Volán megkezdte és gyors ütemben hajtja végre járműparkja megújítását. Szólt arról is, hogy a Jedlik Ányos terv a környezetkímélő autózáshoz teremt megfelelő alapot, ehelyett tiltással és drágítással nem lehet jó irányba terelni az ügyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!