Orbán Viktor: ma háborús tervezés zajlik Brüsszelben

Belföld, 2024.05.24

Ma háborús tervezés zajlik Brüsszelben, munkacsoportok dolgoznak azon, hogyan tudna a NATO részt venni az orosz-ukrán háborúban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A kormányfő Magyarország helyzetéről azt mondta: ott vagyunk ezekben a bizottságokban NATO-tagként, de nem helyeseljük és nem is akarunk sem pénzügyi, sem fegyveres támogatással részt venni a konfliktusban, még NATO-keretek között sem.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem tudja, ez a helyzet meddig tartható fenn. Nem nagyon volt a NATO történetében olyan helyzet, amikor valamelyik tagállam olyan nyíltan és egyértelműen ragaszkodna a NATO alapeszméjéhez, mint most Magyarország, és ezért újra meg kell határozni a helyzetét a katonai szövetségen belül - fejtette ki.

Hozzátette: komoly munka zajlik, hogy tud Magyarország NATO-tagként létezni úgy, hogy közben a katonai szövetség területén kívüli NATO-akcióban nem vesz részt. Ezt kell megoldania a magyar diplomáciának, ami "művészeti kérdés", új leírást, új definíciót kell alkotni - hangsúlyozta a miniszterelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!