Palkovics: államközi szerződés lesz a feltétele a külföldi felsőoktatási intézmények működésének

Belföld, 2017.03.29

A jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik - mondta Palkovics László oktatási államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte: ötévente áttekintik az egyetemek működését, és az Oktatási Hivatal mostani, külföldi intézményeket érintő vizsgálata azt mutatta, hogy több felsőoktatási intézmény szabálytalanul működik Magyarországon.

Kifejtette: a vizsgálat tapasztalatai nyomán módosítják a felsőoktatási törvényt, és feltétel lesz az is, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön.

Hozzátette: nem CEU-, vagy Soros-ellenes vizsgálat zajlott, az a 28, itt működő külföldi egyetemet érintette. Az oktatási államtitkár hangsúlyozta: minden intézménynek meg kell felelnie a magyar törvényeknek.

Palkovics László kitért arra is: a feltételeknek 2018 februárjáig kell megfelelni, és ha ez nem történik meg, akkor 2018 szeptemberétől új képzés már nem indítható, az addigiak befejezhetők. Jelezte: a CEU rektorával szerda este ülnek le áttekinteni a helyzetet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!