Parragh szerint komoly probléma a munkaerőhiány

Belföld, 2018.05.11

Az országos elnök is részt vett a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén, ahol Parragh László előadást tartott a magyar gazdaság jelenlegi állapotáról, illetve vázolta a problémás területeket.

Parragh László CSMKIK - 20180511
Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke éves beszámolójában alapvetően pozitív folyamatokat vázolt fel, ám felhívta a figyelmet arra, a megye gazdasága az országos átlag alatt teljesít, így a tendencia a térség leszakadását eredményezheti. Bár a makrogazdasági környezet kedvező, szinte minden területen komoly munkaerőhiány tapasztalható, ami megakaszthatja a jó tendenciákat. Szegeden fontos, hogy a húzóágazatnak számító feldolgozóiparban újabb beruházások valósuljanak meg, a meglévő vállalkozások pedig fejlesszenek.

Nemesi szomorú, egyben figyelmeztető példát is említett. A Pick Szeged Zrt. egyik fontos egységét a cég máshová telepítette, ami már most meglátszik a megyei gazdasági mutatókban. Ez is jelzi, milyen komoly a verseny a hazai városok között olyan beruházásokért, melyek fellendítik az adott térség gazdaságát. Új innovációkra is szükség van, így például jó lehetőségeket kínál az egészségipar, a turizmus, illetve a megújuló energiákkal kapcsolatos fejlesztések is lendületet adhatnak a régió gazdaságának.

A kamarai tagok előtt előadást tartott  Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Bár az új kormány megalakulása előtt nem akart részleteket elárulni azokról a javaslatokról, melyeket a kabinet elé tárnak majd, annyit azért elmondott, hogy a fojtogató munkaerőhiány leküzdése az elsődleges céljuk. Az aktív hazai munkaerő 10 százaléka ugyanis jelenleg külföldön dolgozik, ami komoly gond, hiszen ez a több mint félmillió munkavállaló nagyon hiányzik a rendszerből.

Szerinte a legfőbb gond az, hogy az egykor szocialista országokban úgy gondolták a rendszerváltás idején, az olcsó munkaerővel fogják idecsábítani a befektetőket. Ez egy darabig tényleg vonzó volt a tőke számára, ám mára komoly hátrány ez a közép-kelet európai országoknak, hiszen a bérszínvonaluk messze lemaradt Európa nyugati felétől. A befektetők ezért hiába is jönnének, már nincs annyi dolgos kéz, mint amennyi kéne nekik.

Parragh szerint egyébként egész Európában komoly gond a munkaerőhiány, ezért is mennek el tőlünk olyan sokan. Komoly probléma ugyanakkor idehaza a túl nagy állami apparátus, ezért a bürokráciacsökkentés elengedhetetlen a következő kormányzati ciklusban. Gyorsítani kell az ügyintézést, ugyanakkor erősíteni a szakképzést, mert a gimnáziumba jelentkezők számára már nem alternatíva a szakma tanulása, ők mindenképpen egyetemre, főiskolára szeretnének járni. Parragh azt is elmondta, hogy az új kormánnyal szoros együttműködésre törekszik a jövőben is a kamara.    
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!