Potápi: A gazdaságpolitika beépítése a nemzetpolitikába megállíthatja az elvándorlást

Belföld, 2014.09.02

A magyar nemzetpolitika és a gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata a közeljövőben az lesz, hogy megállítsa a szülőföldről való elvándorlást, illetve esetlegesen visszacsalogassa azokat, akik már elhagyták otthonukat - hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a szabadkai Pannon RTV Szubjektív című interjúműsorában.

A kedden sugárzott műsorban a politikus kifejtette: a hagyományos nemzetpolitikai eszközökhöz az utóbbi négy évben a magyar kormány már sokat hozzátett, ezt most a gazdaságpolitikával is kiegészítik, mert "be kell látni azt, hogy a szülőföldön való boldogulás egyre inkább gazdasági kérdés".

Általában nem a nincstelenek mennek külföldre a Vajdaságból vagy Magyarországról - magyarázta az államtitkár.

Nem azok hagyják el szülőföldjüket, akiknek "itt semmilyen megélhetésük nincsen, hanem nagyobbrészt pont olyanok mennek el, akik az egzisztenciájukat már megteremtették itt, csak a jobb megélhetés lehetőségében, illetve a nagyobb kereset érdekében kelnek útra" - hangoztatta Potápi Árpád János, és megjegyezte: a Vajdaságból sem Magyarországra mennek nagyobb számban.

Az államtitkár nem tért ki a konkrét útirányokra, de a statisztikák szerint a vajdaságiak leginkább Ausztriába, Németországba és Nagy-Britanniába indulnak.

A nemzetpolitikai államtitkár szerint a legfontosabb cél az, hogy a szülőföldön tartsák azokat, akik még maradtak, ebben pedig a gazdaságpolitikával kiegészített nemzetpolitika segíthet.

"Ha az itteni vállalkozásokat támogatjuk, amelyek így több embert tudnak alkalmazni, jobb fizetéseket tudnak adni, akkor már segítettünk abban, hogy itt maradjanak az emberek, és a szülőföldön boldoguljanak" - mondta. Szintén nagy jelentőségű feladatnak nevezte azok "hazacsalogatását", akik az utóbbi körülbelül egy évtizedben távoztak.

Ezeket a kérdéseket álláspontja szerint mindig meg kell beszélni a helyi magyar vezetőkkel, ők rendelkeznek ugyanis kellő helyismerettel, ők ismerik az adott közösség problémáit, sajátosságait.

A Délvidéken a Vajdasági Magyar Szövetség az a stratégiai partner, amely "kapcsot képez Szerbia és Magyarország között" - mondta az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!