Rovó Lászlót választotta rektornak a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa

Belföld, 2017.12.18

Egyetlen forduló elegendő volt a Szegedi Tudományegyetem új rektorának megválasztásához, mivel Rovó László egyszeri többséget kapott az első szavazás után. Ha a szakminisztérium is jóváhagyja, jövő év közepétől veheti át az intézmény irányítását Szabó Gábortól.

Rovó László rektorjelölt
Dömötör Máté, a Szegedi Tudományegyetem Jogi, Igazgatási és Humánpolitikai Főigazgatóság főigazgatója ismertetette hétfő délután az egyetemi tanács szavazása után a végeredményt. A három pályázó Gulyás László, a Juhász Gyula Pedagógusképző kar oktatója, Mátét-Tóth András, az SZTE BTK Vallástudományi Tanszékének vezetője, valamint Rovó László, SZTE ÁOK. Szent-Györgyi A. Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója voltak. Minden jelölt elmondhatta elképzeléseit, programját az egyetemi tanács előtt, ezt követően kezdődött meg a titkos szavazás.

A tanács mind az 52 tagja jelen volt a voksoláson, így a hallgatói önkormányzat a karok oktatóit képviselő tagok, valamint az érdekvédelmi szervezetek képviselői is teljes létszámban ott voltak a szavazáson. Végül az első fordulóban Gulyás László egyetlen szavazatot sem kapott. Máté-Tóth Andrásra 9 szenátusi tag voksolt, míg Rovó László mellett 41-en szavaztak, így 11 ellenszavazat ellenére egyszerű többséggel őt választották meg rektornak. A döntést érvényességi szempontból fogja az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellenőrizni, és ha mindent rendben talál, nem lehet akadálya annak, hogy 2018 június 30-tól átvegye az egyetem vezetését most még hivatalban lévő Szabó Gábortól. A 14 taggal a szenátusban jelen lévő hallgatói önkormányzat egyébként korábban bejelentette, hogy Rovó Lászlót fogják támogatni. Mivel a szavazás titkos volt, nem lehet tudni, kik szavaztak a kormány által támogatott jelölt ellen.  
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!