Sokan bánkódnak a pikkelysömör miatt a karácsonyi bevásárlás alatt

Belföld, 2017.11.21

A pikkelysömör sokak életét keseríti meg és a bőrbetegség általában visszatérő jelleggel csúfítja el a megjelenést.

Karácsonyi ebéd Ha nem látható helyen van, akkor is befolyásolhatja magabiztosságunkat, de amennyiben a ruha nem fedi el, úgy mások rosszalló pillantásaitól is tarthatunk. Sokan nem ismerik a tüneteket és akár az ápolatlansággal is azonosíthatják a gyulladt, hámló, kiszáradt, pikkelyes bőrfelület gazdáját. Jó hír azonban, hogy a panaszok természetes hatóanyagokkal, valamint az életmódra való odafigyeléssel enyhíthetőek, sőt, tünetmentesség is elérhető. A Hillvital.hu tapasztalatai szerint mind többen fordulnak pikkelysömör kapcsán a természetes gyógymódokhoz, s így a például az aloe verát tartalmazó krémekhez, balzsamokhoz. Ezekre érdemes a karácsonyi bevásárlások idején is gondolni, hiszen sok kellemetlen helyzettől kímélhetjük meg így magunkat.

A súlyfelesleg csak ronthat a helyzeten

Az elhízás már önmagában is számos egészségügyi kockázatot jelent, de ha olyan visszatérő betegségekről van szó, mint a pikkelysömör, akkor se számítsunk sok jóra tőle. Az ma már a legtöbbek számára nem kérdés, hogy a súlyfelesleg nem csak esztétikai, de egészségügyi probléma is, ezért kiemelt figyelmet érdemel annak megelőzése, valamint a fogyás megvalósítása. A titok egészen egyszerű, ugyanis az étkezésre és a testmozgásra együttesen célszerű ügyelni, s előbb vagy utóbb biztosan beindul a súlyvesztés.

Egészséges étkezéssel a pikkelysömör ellen

A karácsonyi időszakban rendszerint elcsábulunk a finomabbnál finomabb sütemények láttán, de a burgonyapüré vagy a hagyományos rizzsel készült fogások is felboríthatják a diétát. Érdemes tehát inkább egyfajta életmódváltásként tekinteni az étkezési szokásokra, hiszen az időszakos diéták aligha hoznak eredményt, vagy csupán a jojo-effektust érhetjük el velük. A friss zöldségek legalább napi négyszer kellene, hogy a tányéron helyet kapjanak, a burgonya és a rizs helyett pedig inkább részesítsük előnyben a hajdinát, a kölest vagy a bulgurt. Ezek a lassú felszívódású szénhidrátok ellátnak energiával, mégsem leszünk éhesek tőlük, mint általában a legtöbb finomlisztből készült tésztától.

Kerüljük a kiszáradást!

A pikkelysömör gyakran olyan bőrfelületen jelentkezik, ahol kiszáradás jelei észlelhetőek. Ez ellen belső és külső hidratálással tehetünk a legtöbbet. A napi folyadékbevitel nagy részét érdemes ásványvízzel vagy szűrt csapvízzel megoldani. Húsz testsúly kilogrammonként egy liter folyadékot javasolnak a szakemberek, tehát egy ötven kilós embernek kevesebb folyadékra van szüksége, mint nyolcvan kilós társának. A bőrszárazságot és ezzel együtt a pikkelysömör kiújulását gyakran éppen a mindennapokban használt tusfürdők és szappanok okozzák. Fontos tehát, hogy adalékanyagoktól mentes tisztálkodó szereket alkalmazzunk, és a választott sampon minőségére is odafigyeljünk. Tusolás után a shea vajat tartalmazó testvajak remek döntésnek bizonyulnak.

Stressz nélkül, kiegyensúlyozottan

Tudjuk, nem egyszerű ezt a mai világban kivitelezni, de tény, ha megtanuljuk kezelni a bennünket ért feszültséget, azzal már sokat tehetünk a pikkelysömör ellen. Bizonyított ugyanis, hogy a visszatérő bőrbetegség hajlamos felütni a fejét akkor, ha idegesek vagyunk, tartósan sok stressz ér bennünket. Mindenkinél más válik be, de a kikapcsoló szabadidős elfoglaltság, a sport vagy például a jóga sokakat segített már át a nehéz időszakokon. Ha pedig mindezek ellenére mégis megjelenne a pikkelysömör, segítsük a tünetmentességet természetes alapanyagokat tartalmazó készítményekkel.

(X)
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!